Wat als … je spijt hebt van je kinderen?

De titel triggerde me enorm. ‘Spijt van het moederschap. U bent waarschijnlijk niet te enige’.  Het artikel beschrijft hoe ouders ‘toegeven’ spijt te hebben van hun kinderen. Omdat ze er veel voor hebben moeten opgeven. Of omdat de druk vanuit de maatschappij te groot is. Of omdat ze voelen dat ze niet gemaakt zijn om zo verantwoordelijk te zijn voor een mensenleven. Elk van de getuigende moeders heeft zo zijn reden om als ze opnieuw mogen kiezen niet meer aan kinderen te beginnen. Schuldig voelen ze zich ook allemaal, omdat ze hun kinderen niet geven wat ze verdienen, of omdat ze het erg vinden voor hun kinderen. Liefde voelen ze ook allemaal, want ondanks de spijt voelen ze wel een enorme liefde voor hun kinderen en proberen ze hen desondanks alles, te geven wat ze nodig hebben.

dad-2152447_960_720

Het bleek niet te eerste keer dat er zo’n soort artikel verscheen in de media. Zo’n 4 jaar geleden deed het Nieuwsblad ook al een enquête en daaruit bleek dat 1 op de 10 ouders spijt had. Dat betekent dus ook – en dat is het enige waar ik aan kan denken – dat de kinderen van 1 op de 10 een ouder hebben die, als ze opnieuw mochten kiezen, niet meer zouden bestaan. Hoe beleef je zoiets als kind? Het kan niet anders dan dat er een onoverkomelijke barst ontstaat in de ouder kind relatie. En hoe erg je als ouder toch je best doet, dat gevoel kan je niet weggommen. Dat zal sowieso een invloed hebben op je gedrag en beslissingen als ouder.

Maar nog belangrijker hoe overwin je zoiets als ouder? Ik vermoed dat op deze vraag geen eenduidig antwoord bestaat. Sowieso hebben we daar als maatschappij een rol in. De druk op de schouders van ouders is torenhoog. Rond veel onderwerpen die te maken hebben met opvoeden, hangt een taboesfeer. Denk maar aan de ‘elove-1833162_960_720ttertjes’ van Siska Schoeters of de moedermaffia. Wat vroeger als natuurlijk ging, is vandaag niet meer altijd zo vanzelfsprekend: kinderen baren, borstvoeding geven, thuis blijven om voor de kinderen te zorgen enz. Vaak kies je nu voor het een of het ander en wat je ook kiest, je moet er ook altijd een verklaring aan kunnen geven, want er loert overal wel een criticaster die je gedrag bekritiseert en claimt het veel beter te doen. Langs de andere kant zijn we zelf kinderen van ouders die het niet makkelijk hadden als kind. En zij op hun beurt evenzeer. Zoiets draag je mee over de generaties en je moet al zeer bewust met jezelf en de wereld bezig zijn om deze spiraal te doorbreken. We dragen de last die een paar generaties eerder over ons geworpen werd nog steeds mee in onze relaties, onze keuzes en dus ook onze opvoeding. Ploetermoeders – en vaders werden geboren. We moeten tevreden zijn met goed genoeg. Maar toch vraag ik me af, kunnen we niet veel beter dan dat?

Toch wil ik mijn RESPECT betuigen aan de ouders uit bovenstaand artikel. Zij die met hun ziel op de tong durfden toegeven dat ze spijt hebben van de keuze om kinderen te krijgen. Zij die hun kinderen ongelofelijk graag zien – dat geloof ik écht. Ik hoop dat zij in de minderheid zullen blijven en dat wij als maatschappij eindelijk eens gaan beseffen dat kinderen krijgen in onze natuur zit, en dat we dus ook die ‘natuur’ moeten aanspreken om ze op te voeden. Dat opvoeden een full-time job is dat ouders best wat krediet verdienen, in hun job, hun sociaal leven en gewoon thuis in de zetel. Ouderschap is in mijn ogen het allermooiste dat er bestaat, maar we staan zo alleen dat het een last wordt.

Daarom roep ik op tot verbroedering. Doorbreek de taboes. Praat over de mooi, leuke, ontroerende dingen … maar praat ook over de minder leuke, slechte en hatelijke momenten. Wees eerlijk voor jezelf, voor je kind en voor al die ouders rondom je. Samen kunnen we de wereld aan, de wereld die we achterlaten voor onze kinderen en hun kinderen. Samen maken we er een mooie plek van. 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.