Is vriendschap vergankelijk?

Wat als je vandaag 3 vrienden zou mogen uitkiezen om met jou mee te gaan op wereldreis? Geen partner, geen familie, gewoon 3 vrienden. Zou je meteen weten wie je zou meenemen? Als ik het 5 of 10 jaar eerder zou gevraagd hebben, zou je dan dezelfde personen gekozen hebben? En binnen 10 jaar, zouden deze 3 mensen dan nog steeds dicht genoeg staan om mee te gaan?

Ik zou vandaag exact weten welke 3 mensen ik zou meenemen. Of toch van 2 ben ik heel zeker, over de 3e moet ik iets langer nadenken maar toch ook niet te lang. Nee 10 jaar geleden (of zelfs 5 jaar geleden) zou ik  niet exact dezelfde mensen hebben uitgekozen. Of althans toch niet alle 3. En ik weet niet of ik binnen 10 jaar nog eens dezelfde keuze zou maken.

vriendschapVriendschap. Het is een band tussen 2 (of meer) personen die niet bepaald wordt door een verwantschap, noch door een passionele of innige liefde. Misschien wel door een onvoorwaardelijke liefde, en al zeker door een connectie, of toch iets wat je gemeenschappelijk hebt of had. Als ik denk aan alle vrienden die ik in mijn leven al heb gehad, het zijn er wel wat. De ene al wat closer dan de andere. De ene meer praktisch, de andere just for fun. De ene zie ik nu nog steeds maar niet zo vaak als ik zou willen, de andere is ergens door de jaren heen verloren gegaan. Sommige blijven voor altijd mijn vriend, dat weet ik nu en wist ik al lang.

Soms maak je vrienden op het werk en dan later bij een andere job zie je hen niet meer of net wel – zo heb ik er eentje, geweldig dat we dat in stand kunnen houden! Soms maak je vrienden door een keuze in het leven zoals mama worden, en verlies ook weer vrienden door een keuze in het leven, zoals ook mama worden, jammer genoeg. Soms heb je gewoon geen tijd meer om met àl die vrienden je banden te onderhouden en dan maak je keuzes. Wie blijft er in mijn cirkel en wie niet? Is dat een persoonlijke keuze? Vaak niet. Bij mij werd dat vooral bepaald door afstand, sterkte van de band, gemeenschappelijke interesses, en het meest van al een gemeenschappelijk verleden. Soms maak je vrienden in je kleuterschool, maar verlies je elkaar tijdens de tienerjaren. Gelukkig heb ik ook zo’n kleutervriendin die ik tegen de twintigerjaren terug gevonden heb. Zalig toch, hoe snel je weer op elkaars golflengte kan zitten, dat is voor mij de kracht van echte vriendschap.

Vind ik dat dan erg dat ik al zoveel vrienden ben kwijtgeraakt doorheen de jaren? Nee. Ik respecteer elke vriend die ik heb en ooit had (of ooit zal hebben). Elke vriend heeft mij mee geholpen te worden wie ik nu ben. Vriendschap is naar mijn normen ook een werkwoord, dat moet van twee kanten komen. En zoals je zelf evolueert over je levenskoers heen, zo evolueert ook je kring van vrienden.

images (2)

In zekere zin is vriendschap vergankelijk. Maar een sterke emotionele band niet. Uit het oog, uit het hart, klopt ergens wel, maar helemaal vergeten doe je echt niet. Soms gaat een vriendschap op een lager pitje, en dat is ok. Het is altijd een goede moment om een blok op het vuur te gooien en de b(r)and weer aan te wakkeren. En met twee rond een vuurtje zitten is toch altijd fijner dan alleen.

 


5 reacties op ‘Is vriendschap vergankelijk?

  1. Very nice post…. and above all recognizable. I might not be one of those three friends, but that’s just fine. The most important is that one can have more than just three friends 🙂

    Like

  2. Voor mij best een heikel thema dezer dagen. Ik voel me immers buitengesloten door een aantal vriendinnen die mama zijn en me nu amper nog zien staan. Het is best pijnlijk. Ik heb door de jaren heen ook wel veel vriendschappen zien komen en gaan, al bleef het nu de laatste jaren wel stabiel, tot nu…

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.