Positief in het leven staan doe je zo!

We hebben allemaal eens een slechte dag. Het lijkt alsof alles en iedereen tegen ons is. Het begint ’s morgens al wanneer je je been stoot tegen de kast, je kop koffie omgooit, in de file staat en te laat komt op het werk en bovendien ook nog eens uitglijdt op de trap. Je zou voor minder een rothumeur krijgen. Maar hoe geraak je daar dan weer vanaf om je dag op een positieve manier verder te zetten?

Perceptie

Alles begin bij hoe wij naar dingen kijken en die interpreteren. Tegen de kast stoten is onze eigen onhandigheid, een kop koffie omgooien zorgt voor extra kuiswerk terwijl je eigenlijk geen tijd hebt, niemand komt graag te laat op het werk en van de trap glijden doet bovendien pijn.

Je zou het ook anders kunnen bekijken.

Tegen de kast stoten deed je omdat je te gehaast bent, dus in plaats van jezelf op te winden en daardoor een kop koffie om te gooien, kan je beter jezelf even kalmeren en rustig verder gaan met de ochtend.

In de file staan is niet leuk, maar je kan die tijd ook gebruiken om je dag te plannen, een paar strategieën te bedenken en je to do’s te overlopen. Als je dan wat te laat komt, kan je wel meteen efficiënt aan de slag zonder je naar boven te moeten haasten en daardoor van de trap te vallen!

Positief in het leven staan: 5 tips

Positief denken kan je leren. Daag jezelf uit om een paar keer per dag gebeurtenissen ‘om te denken’. Ga aan de slag met deze 5 tips:

  1. Als je de zoveelste tegenslag te verwerken krijgt, kan je maar beter even pauzeren. Adem diep in en uit en tel tot 10. Sta even recht, doe een wandeling. Met een frisse geest denk je vaak al helemaal anders over de dingen!
  2. Hoe meer je jezelf opboeit, hoe groter de kans dat er nog meer dingen fout lopen. Niet omdat iedereen tegen jou is maar wel omdat doopostivethinkingr jezelf op te boeien je te gehaast of te onhandig zal reageren en dus nog meer fouten zal maken. Neem een kop koffie of een lekkere knabbel. Schrijf desnoods een paar dingen neer en begin met een schone lei.
  3. Geef jezelf en je medemens wat meer krediet. Ga uit van het voordeel van de twijfel. Zie niet alle gebeurtenissen als een persoonlijk issue. Behandel mensen zoals je zelf behandeld wil worden. En probeer af en toe ook eens door de ogen van de anderen te kijken. Wedden dat je beter begrijpt waarom bepaalde dingen wel of niet gebeuren en dat je er soms gewoon geen invloed op kan hebben?
  4. De keren dat je wel invloed kan uitoefenen, gewoon doen! Twijfel niet aan jezelf, vertrouw in jezelf. Denk niet ‘ik kan dit niet’. Denk ‘ik ga dit proberen, stap per stap, en zien waar we uitkomen’. Baat het niet dan schaadt het niet. Je zal er niemand mee voor een borst stoten een effort te doen of iets extra te vragen, ook al bereik je daarmee niet altijd wat je wil. Je hebt het dan toch geprobeerd. Hoe meer je trouwens onderneemt hoe groter de kans dat je toch je doel bereikt en dat geeft je zelfvertrouwen en energielevel een grote boost!
  5. Plaats gebeurtenissen altijd in perspectief. Is dit het ergste wat me kon overkomen? En geef jezelf de ruimte om toch even verdrietig of boos te zijn als dat gevoel in je op komt maar blijf er niet te lang in hangen. Aanvaard het negatieve gevoel maar zet het niet om in negatieve gedachten.  Probeer de positieve dingen eruit te halen en zo weer te bouwen aan een goed humeur!

Positief in het leven staan kan je echt wel leren, door ervoor open te staan en stap voor stap een paar nieuwe dingen uit te proberen. Succes!

images (4)images (3)


Een reactie op “Positief in het leven staan doe je zo!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.