Mijn partner helpt mij niet in het huishouden en dat vind ik prima.

Je leest het goed. Mijn partner helpt me niet in het huishouden. En ik vind dat prima! Is dat gek? In mijn ogen helemaal niet en wel hierom:

Helpen = iemand van dienst zijn

Mijn man is mij niet van dienst. Ik verlang of vraag geen diensten van hem. Soms helpt hij me wel met dingen die ik zelf niet zo goed kan, bv ui snijden als ik aan het koken ben of iets uit de bovenste kast nemen omdat ik er zelf niet aan kan. Maar helpen in het huishouden? Nee. Mijn man doet het huishouden. Mijn man is mee verantwoordelijk voor het huishouden. Dat is iets wat we samen doen ‘ons huis houden’ en dat is in mijn ogen heel normaal. Hij woont namelijk ook in een huis dat onderhouden moet worden en hij heeft ook kinderen waar voor gezorgd moet worden.

Ja, we hebben voor sommige dingen wel een taakverdeling. Ik zorg voor alles wat met financiën en de kinderen te maken heeft. Hij zorgt voor alles in en rond het huis. De reden waarom we dat opgesplitst hebben is omdat het anders niet overzichtelijk is en omdat we allebei een voorkeur of aanleg hebben voor 1 van beide. De dagdagelijkse taken doen we allebei evenveel en op het moment dat het moet, hoe het uit komt: tafel dekken, koken, voor de kinderen zorgen, was vouwen, vaatwasser inladen of uitladen, opruimen … Voor het poetsen hebben we wel iemand in dienst. Voor die tijd deden we dat ook gewoon samen.

Nee, we doen niet allebei net evenveel. Sommige dagen doe ik meer, sommige dagen doet mijn man meer. Er zijn periodes waarbij de ene zich misschien minder goed voelt, ziek is of meer werk heeft en dan minder tijd of moed heeft in de dagdagelijkse rompslomp. We zorgen voor elkaar en dan hoort dat erbij. Sommige taken doe ik liever dan mijn man (bv koken of afwassen), sommige taken doet mijn man liever (bv in de tuin werken of stofzuigen) en dan ga je die dingen ook automatisch vaker doen dan de ander. Dat wil niet zeggen dat de ander het niet zal doen als het toch moet gebeuren. En ja, zonder zagen en klagen en zuchten, maar gewoon een taakje om even af te ronden 🙂

Mijn partner helpt mij dus niet in het huishouden, hij draagt het mee, is er mee verantwoordelijk voor en doet gewoon het huishouden. Wij hebben een systeem waarmee we allebei tevreden zijn en dat draait. Waarbij geen van beide zich benadeeld of ongehoord voelt. En dat vind ik echt meer dan prima!

mensaje-1009509_960_720

 

 


8 reacties op ‘Mijn partner helpt mij niet in het huishouden en dat vind ik prima.

  1. Ik hield even mijn hart vast bij het begin, maar zag dan dat ik het ook gewoon soms verkeerd uitdruk. Je hebt helemaal gelijk. Bij ons thuis doen wij ook samen het huishouden, hij alles wat met eten te maken heeft, ik de was en de strijk en de papieren. Voor het kuiswerk hebben we een poetsvrouw en kleinere dingen doen we allebei, wie er het meest tijd heeft. Jullie regeling lijkt me ook mooi gebalanceerd, goed om te lezen dat er nog gezinnen zijn waar de vrouw niet alles op zich moet nemen.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.