Help, ik heb geen droomjob

Vorige week deed ik mee aan een interview voor een thesis arbeidspsychologie. Zoals altijd praat ik graag en veel, op alle vragen kon ik wel een paar minuutjes mijn antwoord vol praten. Toch was er een vraag die me met mijn mond vol tanden liet zitten: “hoe ziet jouw droomjob eruit?”. Daar zat ik dan, na te denken, geen woord dat over mijn lippen kwam, en geen idee wat ik daar nu in godsnaam op moest antwoorden. Behalve een beetje domweg: ‘ik weet niet, de job die ik nu doe?’

Vaak hoor ik mensen zeggen ‘dit is mijn droomhuis’ of ‘mijn droomjob ziet er zo uit’, of ‘als ik niet meer zou moeten werken ga ik dat doen’. Ik kan dus niet meteen een droomhuis definiëren en al helemaal geen droomjob. Welke dromen heb ik eigenlijk? Welke ambities?

Om eerlijk te zijn: weinig. Ik wil gelukkig zijn met wat ik heb. Check. Ik wil kunnen werken en werk hebben dat ik graag doe. Check. Ik wil dat mijn kinderen vrij kunnen zijn en dat mijn man en ik ze samen kunnen opvoeden. Check.

Veel meer dan wat er is, moet er niet zijn voor mij. Alles wat ik tot nu toe heb verwezenlijkt in mijn leven is al dan niet toevallig op mijn weg gekomen. Voor sommige dingen heb ik hard gewerkt, zoals mijn diploma en mijn doctoraat, maar dat was ook gewoon leuk om te doen. Voorzitter zijn van een balletgroep, wel ja dat ging ik eens proberen want ik wist niet of dat wel echt iets was dat ik ging kunnen doen. Of penningmeester van de ouderraad. Iemand moet het toch doen zeker? Voor andere dingen heb ik ook wat geluk gehad, zoals mijn droomvent ontmoeten en samen 2 gezonde kinderen maken. We hebben een huis gekocht. Of het mijn droomhuis is? Dat denk ik niet, maar eerlijk gezegd weet ik ook niet zo goed wat mijn droomhuis dan is. Groter? Meer ruimte? Een garage aan het huis? Dat mag allemaal wel maar op dit moment ben ik ook echt wel gelukkig in het huis waar we nu wonen. Hetzelfde geldt voor mijn job, waar zie ik mezelf over 20 jaar? Ik heb geen idee. Het onderzoek waar ik mee bezig ben doe ik graag, maar als er nieuwe uitdagingen op mijn weg komen of als ik ideeën krijg over projecten die ik graag wil doen, dan probeer ik dat toch gewoon. Als ik een blog wil schrijven, dan doe ik dat toch gewoon, simpel niet? 🙂

En toch blijft de vraag en vooral het antwoord dat niet kwam door mijn hoofd spoken. Hoe komt het toch dat sommige mensen goed weten wat ze willen en duidelijke doelen hebben in hun leven? Dat ze daar ook echt naartoe werken en pas tevreden zijn als ze die halen. Al is de vraag, zijn ze dan ook echt tevreden? Zijn er dan ook mensen zoals ik die niet perse concrete dromen, doelen of ambities hebben? Of alleszins niet verder dan ‘alles doen wat me gelukkig maakt en wat ik graag doe’. Is het fout om niet perse concrete dromen, doelen en ambities te hebben, mis ik iets in mijn leven??

Eigenlijk zal ik het antwoord op die vraag nooit weten vermoed ik. Zolang het kan, maak ik het beste van elke dag, leef ik voluit en geniet ik van grote en kleine gebeurtenissen. Als er iets op mijn pad komt, zal ik het met 2 handen aannemen en ik zal zeker ook teruggeven wat ik in mijn mars heb. Ik mag best trots zijn denk ik op wat ik tot nu toe allemaal gedaan heb en wat ik allemaal doe, en wie weet wat brengt de toekomst nog! Misschien zal ik dat binnen 20 jaar nog eens opschrijven 🙂

Wat zijn jullie dromen en ambities? Wat doe je eraan om ze te bereiken? En vooral ben je tevreden met het leven dat je vandaag de dag leidt?

CqVAwyrXYAA70gW

 

www.markderidder.be


Een reactie op “Help, ik heb geen droomjob

  1. O wat is dit herkenbaar! Ik heb geen grote doelen op professioneel gebied. Ik doe de job waarvan ik dacht dat het mijn droomjob zou zijn, maar dat valt een beetje tegen. Inmiddels weet ik helemaal niet meer wat dan wel mijn droomjob zou zijn. Ook in het leven stel ik mezelf geen grote doelen voorop. Soms voel ik me abnormaal. Iedereen heeft bucket lists, dingen waar ze naartoe werken. En ik wil gewoon gelukkig zijn :-).

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.