Hoe straf jij je peuter van 18 tot 24 maanden?

Dat was de titel van een reclame email die mijn mailbox binnen kwam. Het triggerde enorm mijn aandacht. En het antwoord is hier dan ook simpel: ‘niet’.

Kinderen disciplineren door hen even apart te zetten?

Je peuter even in de hoek zetten, kan een doeltreffende straf zijn tussen 18 en 24 maanden. Als je kind even in de hoek staat, is het niet meer betrokken in de situatie en kan het kalmeren en nadenken. Hoe werkt het? Welke valkuilen vermijd je best?

Hier ben ik het dan ook niet helemaal mee eens. Ja het kan doeltreffend zijn, maar enkel op korte termijn. Kinderen van die leeftijd zijn nog te klein om duidelijke linken te leggen tussen ‘fout’ gedrag en de gevolgen zoals in de hoek staan of op de gang. Ze weten ook niet waarom iets fout is en iets anders niet. Dat moeten we hen namelijk nog leren. En dat kan best ook op een ‘zachte’ manier. Stel dat je op het werk een fout maakt en die komt uit bij je overste, zal die jou dan ook apart zetten of zal die jou dan ook even op de gang zetten? Nee. Je zal erover praten en je zal manieren zoeken om te voorkomen dat je die fout nog maakt in de toekomst, zodat het ook een effect heeft op lange termijn. Daarom ben ik bij kinderen net heel grote voorstander van de time-in, waar gevoelens (ook boosheid en teleurstelling van zowel kind als ouder) een plaats krijgen en waar er kan gepraat en geduid worden.

IMG_20170830_085639

Wat is voor mij disciplineren? Ik wil dat mijn kinderen opgroeien tot zelfstandige en daadkrachtige individuen die zich makkelijk kunnen aanpassen in demaatschappij. En daar probeer ik ook naar te handelen. Ik leer ze hoe ze zelfstandig kunnen zijn door ze het zelf te laten proberen en hulp te vragen als het nodig is. Ik leer ze voor zichzelf op te komen door ze dat thuis te laten doen op een respectvolle en wederzijdse manier. Met straffen leer je ze net zich heel onderdanig op te stellen en bepaald gedrag te stellen omdat jij dat zo wil. Niet omdat zij dat zelf zo willen. Ik wil mijn kinderen leren om uit zichzelf het goede gedrag te vertonen, vooral door het zelf voor te leven en ook door hen te ondersteunen in het kanaliseren van hun gevoelens en het duiden van hun gedrag.

Hoe geef ik grenzen aan als ik niet straf?

Grenzen geef ik aan door te communiceren. Ik zeg hen heel duidelijk wat je ok vind en wat niet. ‘Ik vind het niet fijn als je kruimelt in de zetel. Eet je je koek aan tafel op?’. Geef je grenzen op tijd aan, voor het te laat is en negatieve gevoelens overheersen. Ik ben meestal wel erg kordaat en ik haal ze ook uit de situatie als het te gevaarlijk is (bv als ze elkaar slaan) of als ik het echt niet fijn vind (bv als ze op tafel tekenen). Ik laat dat dan volgen door een moment van nabijheid waarbij ik wel laat voelen en zien dat ik boos (of teleurgesteld, verdrietig, …) ben maar waarbij ik ook een of meerder oplossingen aanreik. ‘Niet op tafel tekenen. Wel op een papier’. ‘Niet met je eten spelen. Als je genoeg hebt, geef je je bord aan mama’. Mijn 18 maanden kuist mee haar rommel op als ze dingen op de grond gooide. Ze komt ook steevast met de handdoek aandraven als ze gemorst heeft en kuist zelf de tafel of de grond. Ze is heel zelfstandig en weet goed wat ze wil en niet wil. Ze kan dat ook goed duidelijk maken en dat vind ik prima. Het enige waar ik zelf moet op letten is dat ik tijdig aangeef wanneer iets me stoort of wanneer ik iets niet graag heb, en vooral om het zelf niet te doen! En ze weet ook heel goed wat we ok vinden en wat niet. Dat zie je aan haar gezicht voor ze een bepaalde handeling stelt. Maar hee, kinderen mogen best ook eens ondeugend zijn. Grenzen aftasten hoort er nu eenmaal bij. Het is aan ons om ze te leren daar op een goede manier mee om te gaan.

IMG_20170901_132026

Werkt een ‘zachte’ aanpak ook echt?

Ons huis staat nog recht, er zijn nog geen bloempotten of beeldjes gesneuveld en we kunnen gerust ergens komen met onze kinderen. Ze zijn heel lief voor mekaar en helpen of troosten elkaar als het nodig is. Ze zijn heel vrolijk en we krijgen vaak complimenten dat we ‘voorbeeldige’ kinderen hebben. Onze aanpak moet dus wel ergens werken, ook al is het misschien niet de meest verspreide manier van disciplineren, maar wel de meest respectvolle. Wie weet zet ik nu wel wat ouders aan om het ook eens op deze manier te proberen!

Meer lezen?

Over de time-in:

Time-in: nut en voorbeelden

De time-in als alternatief voor de time-out

Over ‘gentle parenting’:

http://www.gentleparenting.co.uk/kc/gentleparentingtips/

 


8 reacties op ‘Hoe straf jij je peuter van 18 tot 24 maanden?

 1. Zo proberen wij het ook te doen. Ik vind het best moeilijk, zeker met een kleuterpuber. Maar je krijgt er zoveel voor terug. En hier doen we ook íets goed, want op school kunnen ze alleen maar stoefen over hem. Ik herken ook het zelfstandig zijn, lief zijn, troosten, dat komt hier ook terug. 🙂

  Like

  1. Het is zeker niet makkelijk. Ik betrap me toch nog vaak op van die oneliners die mijn ouders ook gebruikten. Of het gevoel dat anderen je maar ‘raar’ vinden. Bij een tweede gaat het wel makkelijker vind ik. je kan beter loslaten en je doet gewoon je ding. Nu kan ik er ook echt van genieten 🙂

   Like

 2. Helemaal mee eens. Ik heb genoeg gehoord hoe goed ‘in de hoek zetten’ werkt, ik zie het niet zo – toch niet op lange termijn.
  Ik heb binnenkort een boek voor je 🙂 verschijnt in oktober!

  Like

 3. Zoals ik al zei, onze peuter zou ook niet begrijpen wat in de hoek staan moet betekenen. Al vind ik het niet gemakkelijk dit te communiceren naar anderen die ook mee in de opvoeding van onze dochter zitten.
  En ook mijn eigen temperament in toom houden tijdens “stout” gedrag is niet altijd eenvoudig.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.