Een dagje op het oh baby baby festival: babygebaren en tweedehands dragers!

Misses Lee was met haar kleinste telg te gast op het Oh Baby Baby festival in Antwerpen, een evenement voor alle bewuste maar niet perfecte ouders. Ik reken mezelf graag bij die categorie 🙂 Het festival bestond uit een reeks lezingen en workshops in thema, een gezellige babbelruimte en een marktplaats met spulletjes voor (aanstaande) ouders die graag wat bewuster omgaan met speelgoed, kledij en andere benodigdheden.

Workshops

Mijn peuter en ik hebben ’s ochtends deelgenomen aan een sessie peuteryoga. Dat vonden we allebei heel fijn: diertjes in het bos spelen en lekker bij elkaar kruipen, rondsluipen en klein oefeningen doen tot we allebei moesten lachen van plezier. De aanwezigheid van andere kleine peutertjes zorgde voor een hilarisch tafereel van matjes die ingepikt werden, gejoel en mama’s/papa’s die af en toe hun kind moesten wegplukken van voor de spiegels. Het was een geslaagde activiteit, Annabel heeft het beste van zichzelf gegeven en mama uiteraard ook!

In de namiddag volgden we een sessie rond babygebaren. Ik heb altijd al babygebaren willen introduceren bij Annabel omdat haar taalontwikkeling gevoelig trager gaat dan bij Nora (niet dat ik me morgen maak maar het communiceren loopt daardoor wel minder vlot), dus was ik heel benieuwd naar het verhaal. De babygebaren zijn exact hetzelfde als de standaard Vlaamse Gebarentaal. Ze kunnen geïntroduceerd worden bij elke baby vanaf 6 maanden. De bedoeling is dat je gebaart en ondertussen ook het woord zegt. Dit stimuleert de taalontwikkeling en woordenschat van kinderen, kan ook emotie regulerend werken bij al iets oudere kinderen, en zou ook een handige communicatietool zijn bij kinderen die andere noden hebben (zoals bv autisme, taalachterstand enz). Je kan best starten met het aanbieden van 5 gebaren en als de baby terug begint te gebaren, kan je stilaan de ‘woordenschat’ uitbreiden. Meer info vind je op http://www.babygebaren-vlaanderen.be.

figuurtjesLogo.jpg

Andere workshops die aangeboden werden: rots en water, buikdragen, rugdragen, co-leeping, babymassage en beeldvorming voor sociale media

Aan de lezingen hebben we niet meegedaan, al had ik achteraf gezien gerust met mijn peuter in de zaal kunnen zitten. We zijn namelijk allemaal ouders onder en elkaar, en niet alleen 😉 Zo werd er een lezing gegeven door Nina Mouton (Mona’s blog) over hersenontwikkeling bij kinderen. Die had ik achteraf gezien wel willen volgen. Ook de lezing rond voorwaardelijke communicatie heb ik gemist, aangezien we toen op de marktplaats stonden!

Marktplaats: zowel nieuw als tweehands

Annabel en ik hebben rond de middag een vrijwilligerssessie gehouden bij de tweedehands draagdoeken stand. Iedereen die wilde kon daar zijn dragers, doeken en draagjassen te koop aanbieden voor de bezoekers van het festival. Het werd een bonte collectie aan korte, lange, kleine en grote dragers, voor ieder wat wils! Ik vind zo’n initiatief ook heel fijn omdat niet iedereen budget heeft om een nieuwe doek of drager te kopen. Plus je bent ecologischer door die dingen te hergebruiken, aangezien ze vaak niet versleten zijn na 1 of zelfs meerdere kindjes te dragen! Elke ouder moet de kans krijgen om ergonomisch* te dragen. Het heeft echt heel veel voordelen om je kindje te kunnen dragen van kleins af aan!

Op de marktplaats was ruimte voor allerhande initiatieven, zowel de iets minder mainstream babywinkels (oa mammies en pappies, babykangoeroe, …) die benodigdheden verkopen vanaf de geboorte, voor ecologische shops (bv Biotoop) als voor vroedvrouwenpraktijken die aanstaande ouders graag bewust voorbereiden en begeleiden bij de zwangerschap en geboorte.

Ikzelf kocht het mooie grimms sorteerspel voor Annabel, en een toffe set ‘story stones’ voor Nora! Al had ik ook wel graag wat tweedehandsspulletjes gekocht of verkocht. Misschien een ideetje voor een volgende editie?

 

Alles bij elkaar was het een kleinschalig evenement, dat een heel gezellig en toegankelijk karakter had. Annabel en ik hebben veel nieuwe mensen leren kennen en hebben samen toffe dingen gedaan. Wij komen volgend jaar zeker terug!

 

*Ergonomisch dragen: beentjes in M houding, zachte rugmand waardoor de rug een bolletje kan maken, goede steun aan de schouders en heupen voor mama/papa.

ergonomisch-dragen2

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.