Sint, Kerst en verjaardagen: hoe ga ik bewust om met speelgoed en kado’s?

Wij hebben elk jaar een enorm ‘drukke’ eindejaarsperiode in het verschiet. Op 6 december vieren we sint zowel thuis als bij de grootouders (traditiegewijs kunnen we die laatste niet overslaan). Op 14 december verjaart de oudste dochter, dan doen we een feestje voor de klas en voor de familie. En dan is er kerst en nieuwjaar. Oh ja, en in maart verjaart dan weer onze jongste. Van zodra december op de kalender verschijnt, begint bij ons de kadorace. We proberen dit heel bewust aan te pakken, zonder dat de oudste moet inboeten op kado’s. Ze kan er tenslotte niet aan doen dat ze pal tussen de sint en kerst verjaart 🙂

Tip 1: begin op tijd

Ik ben al van de zomer bezig met het inslaan van een voorraad kado’s (en kado ideetjes) voor het eindejaar. Ik heb op dit moment alles in huis aan kado’s om de verschillende feesten te overbruggen. Ik heb in de solden een aantal kleinere pakjes gekocht zoals knutselspullen en een popje van my Little pony waar de oudste zot van is. Ik heb op de rommelmarkt rolschaatsen gekocht. En ik heb meegedaan aan een groepsaankoop van Schleich met diertjes voor de jongste, zowel voor haar sint als haar verjaardag in het verschiet. Zo kon ik mijn kadobudget spreiden over een jaar en kon ik ook goedkoper bepaalde dingen op de kop tikken. Uitverkopen, rommelmarkten en solden zijn altijd ideaal voor een kadojacht! Sommige van die kado’s geef ik door aan de familie om af te geven, dat bespaart hen ook tijd en geld.

Tip 2: ga voor duurzaam

Ik probeer te investeren in duurzaam speelgoed dat niet te speldominerend is en ook vrij van trends. Zo hebben we ondertussen wel wat houten speelgoed (grimms heeft mooi en fantasiestimulerend speelgoed), boeken en gezelschapsspellen. Dit zijn dingen die lang meegaan en die we kunnen bijhouden voor de generatie(s) na ons.

IMG_20171109_210902.jpg

Tip 3: tweedehands

Ongeveer de helft van het speelgoed dat bij ons staat, is tweedehands. Ook een aantal van de kado’s die klaarliggen in de kelder. Ik kocht ze over van een vriendin of ik heb ze op de kop kunnen tikken op de rommelmarkt of tweedehands. Zo kocht ik een mooie stapeltoren voor Annabel voor 2 euro, en de prachtige rolschaatsen met bescherming voor Nora voor 5 euro. Goedkoop en ecologisch!

Tip 4: less is more

Wanneer ik weet dat er op korte tijd veel nieuwe spullen zullen bijkomen, is het tijd voor een opkuis. Dan mest ik al het speelgoed uit en sorteer alles. De spullen waar ze niet of niet meer mee spelen gaan naar de ruilwinkel (bv Boempatat in Boom) of naar Opnieuw en co. Elk jaar kies ik met Nora ook een aantal van haar spullen uit die ze schenkt aan een speelgoed inzamelactie. De kapotte spullen gooi ik weg. Zo weet ik ook weer wat er allemaal ligt, en kan ik ook gerichter en bewuster kado ideetjes doorgeven aan de grootouders en de meter en peter.

Tip 5: regel van 4

Een goede manier om kado’s uit te kiezen voor je kinderen (of om een verlanglijstje samen te stellen) is de regel van 4:

  • 1 ding dat ze echt willen
  • 1 ding dat ze nodig hebben
  • 1 ding om te dragen
  • 1 ding om te lezen

 

Ik kijk heel erg uit naar de feestdagen, voor mij de mooiste periode van het jaar!

Hoe gaan jullie om met kado’s en speelgoed? Hebben jullie nog leuke tips?


2 reacties op ‘Sint, Kerst en verjaardagen: hoe ga ik bewust om met speelgoed en kado’s?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.