Verloren tradities op een verloren maandag

Vandaag is het verloren maandag. Op de meeste plaatsen wordt er op verloren maandag  worstenbrood en appelbollen gegeten. Ook wij eten vanavond een krakend vers worstenbroodje uit de oven. Toch voel ik dat deze traditie, en ook anderen, steeds meer van zijn waarde verliest. Een traditie vereenzelvigen met eten voelt een beetje vreemd, dat is net zoals kalkoen eten met kerst omdat dat zo moet. Weten we nog wel waar onze tradities voor staan en waarom ze ooit in het leven geroepen werden?

Dit weekend ging ik met de kinderen drie koningen zingen. We waren nagenoeg de enige koningen op straat. De mensen die hun deuren open deden, waren aangenaam verrast om te zien dat er toch nog kinderen de kou wilden trotseren om hun beste zangtalent te laten zien. Ze waren dan ook heel erg gul met de traktaties, waardoor we eindigden met een doos vol snoepgoed, die nu in de kast verdwenen is. Ook deze traditie is ondertussen vereenzelvigd met het krijgen van snoep en geld, hoewel de mensen en kinderen toch zichtbaar genoten van het zangspel dat gaande was van zodra de deur open ging.

IMG-20180106-WA0002

Ik herinner me nog levendig deze momenten uit mijn jeugd. Mijn vriendin E en ik gingen elk jaar een hele dag de deur uit, zowel met oudjaar als drie koningen. We genoten zo van al die mensen op straat, kwamen overal zangers tegen en moesten soms ‘aanschuiven’ om te mogen zingen aan een huis. In het middelbaar maakten we zelfs onze eigen liedjes omdat we toch nog de straat op wilden. Dit waren voor ons de beste dagen van het jaar, samen op pad plezier maken en mensen ontmoeten.

Nog maar weinig van deze tradities zijn echt nog in stand. Veel is verloren gegaan op een periode van pakweg 20 jaar. Mijn man en ik hebben bewust gekozen voor een kerkelijk huwelijk en een doopsel voor onze 2 dochters, al lijkt het soms dat we bij de minderheid van onze generatie zijn die dat doen. Voor ons zijn deze waarden en normen best belangrijk. We baseren er ons leven en onze opvoeding op: respect voor elkaar, naastenliefde en vergevingsgezindheid. We proberen onze kinderen deze waarden mee te geven, zonder een katholiek leven op te dringen, wij zijn tenslotte ook geen kerkgangers. Maar de tradities en gebruiken die erbij horen geven we hen wel mee: samen kerstmis vieren, de geboorte van een nieuw jaar inzetten, de advent, de vasten, Pasen, … we geven er extra aandacht aan door ze te koppelen aan de verwonderingen van ons leven. Samen dingen doen, dingen doen voor elkaar, elkaar vergeven, elkaar helpen in goede en slechte tijden, uitkijken naar de herfst, de winter, de lente en de zomer, nadenken over wat je eet en drinkt, stilstaan bij wat je echt nodig hebt en wat niet. Weg van het individuele in deze samenleving en terug gaan naar dat dorp waarin je samen feest kon vieren in de goede tijden maar ook steun kon vinden bij elkaar in de slechte tijden.

silhouette-of-boy-standing-at-the-end-of-dusk.jpg

In een tijd waar ik vaak de nood hoor aan een vriend, aan een luisterend oor, of aan een moment om tot rust te komen, kan de nood aan een dorp niet groter zijn. ‘It takes a Village to raise a Child’. Maar ook de volwassenen uit de 21e eeuw willen graag van het dorpsleven genieten zonder sociale druk, torenhoge verwachtingen en de leuze ‘ieder voor zich’. Hoewel het dorp van vandaag niet meer echt op een dorp lijkt, toch vang ik hier en daar nog sprankels van samenhorigheid op. Voor sommige mensen betekenen die sprankels letterlijk licht in de duisternis.

Houden jullie nog vast aan tradities? Welke wel en welke niet? 


Een reactie op “Verloren tradities op een verloren maandag

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.