Vriendschap doorheen een chemokuur

Ik weet niet goed hoe ik deze post moet beginnen. Er gaan zoveel emoties door mijn lijf als ik eraan denk. Ik twijfelde lang om er iets over te schrijven. Maar ik doe het toch.

Wat kan het leven kak zijn. De ene dag zit je kerngezond in de zetel. De andere dag hang je aan een bakster met vies spul dat de naam ‘chemo’ krijgt. Nee het gaat niet over mij. Het gaat over iemand die me heel na aan het hart ligt. Of hoe haar droom eindigde in een chemokuur, je kan het je moeilijk voorstellen. En wat ik me nog minder kan voorstellen is welke impact dit alles heeft. Je kan je nog zo goed proberen in te leven of proberen te begrijpen wat er gebeurt, maar het echt vatten of begrijpen doe je niet. Ik voel haar pijn niet, ik voel niet hoe moe ze werkelijk is, ik voel haar maagzuur niet. Het heeft me ook even gekost voor ik dat door had.

Muren. Een mooiere metafoor bestaat er niet voor de barrière waar je dan ineens tegenaan loopt. Je denkt dat je weet wat ze voelt maar nee dat is niet waar. Bam een muur. Je denkt goed te doen met iets door te sturen maar het komt toch anders over dan je had verwacht. Bam een muur. Je wil graag alles weten omdat het gemis aan informatie je bang maakt maar dat komt natuurlijk erg confronterend over voor haar. Bam een muur. Maar oh wat ben ik nu blij dat ik telkens weer tegen die muren mocht aan botsen! Want elke keer weer was er haar hand om mij er helpen over te tillen, elke keer weer vonden we een manier om de muur te omzeilen of weer af te breken. Elke keer weer kon ik een stapje dichterbij komen en haar vriendschap blijven koesteren.

In slechte tijden ken je je vrienden. Een waarheid als een koe. Ik wil graag je vriend zijn lieve dame. Je hebt me al zoveel wijsheid bijgebracht, je straalt zoveel levenslust uit. Voor mij blijf je voor altijd. Laat die goede tijden nu maar beginnen!

Je vriend.

pexels-photo-205325-2

 


2 reacties op ‘Vriendschap doorheen een chemokuur

  1. Zo herkenbaar! Een vriendin van mij strijdt ook tegen kanker en het is soms moeilijk om te weten wat te doen. Blijven informeren of het net over andere dingen hebben om haar gedachten te verzetten bijvoorbeeld. Maar ik volg de richting die ze aangeeft, dat werkt voorlopig goed. Ik duim dat het de goede kant mag uitgaan!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.