Ouderschap met grenzen: leer je grenzen snel en duidelijk stellen met deze tips!

Herken je dat gevoel dat je machteloos staat ten opzichte van bepaalde situaties met je kinderen, dat je frustraties voelt opborrelen maar dat je niet weet hoe je die kan vermijden? En dan barst de bom, je wordt boos en ook daarna voel je nog heel veel onrust. Je kan het nog zo veel goedmaken en je verontschuldigingen aanbieden, je blijft je schuldig voelen. Dit is een gevoel waar alle ouders vroeg of laat mee kampen, en waar we allemaal wel iets aan willen doen.

 

IMG_20180313_150144

Hoewel ik geen fan ben van geografische grenzen, heb ik wel een boontje voor persoonlijke grenzen. Als mama ken ik daar namelijk alles van, grensoverschrijdend gedrag. Van mijn eigen kinderen. Over mijn grenzen.

Bv roepen en krijsen, met een bal in huis spelen, op de muur tekenen, slaan … ik kan wel 101 zaken opnoemen die duidelijk over mijn persoonlijke grenzen gaan.

Zoals mijn lezers ondertussen weten ben ik een grote aanhanger van natuurlijk en zachtaardig ouderschap (attachment parenting en gentle parenting). De misvatting bij sommigen onder ons bestaat nog steeds dat zachtaardig opvoeden gelijk staat aan grenzeloos opvoeden, maar niets is minder waar.

Bij zachtaardig opvoeden hou je gewoon rekening met elkaar, jij als ouder met de noden van je kind, maar je leert je kind evengoed jouw grenzen (en dus ook die van anderen) respecteren.

Je bakent grenzen af zonder te straffen. Hoewel het onmogelijk lijkt, is het dat zeker niet. Daarom geef ik hier een paar belangrijke keuzes  die mij stap voor stap naar zachtaardig ouderschap met duidelijk grenzen hebben geleid:

Leuze 1: Zelfzorg is de basis van zorgen voor elkaar

Hoe kan je voor een kind zorgen als je niet voor jezelf kan zorgen? Ook jij hebt wat ruimte nodig, een uitlaatklep of een kleine pauze van al dat zorgen. Zoek iets waarmee je tot rust kan komen en plan dit regelmatig in. Bv lezen, een warm bad, sporten of naar een match/optreden gaan kijken. Door jezelf af en toe wat me-time en rust te gunnen bouw je wat meer geduld op en kan je alles wat beter relativeren.

Leuze 2: je kind weet soms zelf ook niet wat er gebeurt

IMG_20180408_182556

Je kind gaat niet op de grond liggen gillen om jou een loer te draaien, echt niet (al lijkt het soms echt wel zo). Kinderen voelen vanalles binnenin en weten ook niet altijd wat er met hen of in hun hoofd gebeurt. Ze slaan letterlijk tilt omdat ze in een tweestrijd zitten tussen zichzelf volgen (mmm ik heb zin in een snoepje) of luisteren naar mama (ne we kopen nu geen snoepjes). Het is niet tegen jou, het niet jouw schuld dus neemt zo’n buien ook niet te persoonlijk. Probeer te begrijpen wat er in dat kleine hoofdje omgaat en benoem het (ik snap dat je graag een snoepje wil maar we hebben nog zoveel snoepjes thuis). Zo leer je je kind zijn gevoelens herkennen, erkennen en kanaliseren. Een goede basis voor later!

Leuze 3: je staat in relatie tot elkaar zoals je in relatie staat tot je ouder

Denk maar eens aan al die momenten van vroeger toen je zelf nog klein was en toen je zelf zo deed tegen je mama en papa. Waarschijnlijk schrik je soms hoe erg je lijkt op je eigen mama en papa, welke uitspraken er terug komen en welke maniertjes jij nu ook hebt overgenomen. Reden te meer om het nu met je kind eens anders te proberen. Veel zaken die we zeggen en doen hebben we aangeleerd gekregen, vaak van onze ouders of andere belangrijke personen in ons leven. Toch is het niet fout om daar voorbij te kijken en eens een andere insteek te proberen. Zo groeien we in relaties en laten we onze kinderen ook eens een andere manier zien van omgaan met elkaar. Veel van de dingen die ik als kind niet leuk vond (bv stop nu met wenen) probeer ik nu anders aan te pakken in de omgang met mijn kinderen (ben je verdrietig? ween maar, mama is hier) en dat geeft mij een enorm gevoel van rust en vrijheid.IMG_20180406_131806

Leuze 4: het is ok om mijn kind duidelijk maar rustig te laten merken wat mijn grens is

Grenzen zijn belangrijk. Zo leren kinderen zich gedragen in het bijzijn van anderen, door die grenzen op te zoeken, en zich daarnaar te leren schikken. In onze maatschappij zijn grenzen en regels nu eenmaal de basis. Maar ook zonder wetten, zouden grenzen bij mensen belangrijk blijven. daarom dat ik er bewust voor kies om heel duidelijk met woorden mijn grenzen aan te geven.

Dat kan gaan van ‘ik wil niet dat je slaat’ tot ‘ik wil nu even mijn koffie drinken, straks kom ik mee spelen’.

Sinds ik dat zo duidelijk en rustig doe, zijn mijn kinderen een pak begrijpender geworden. Ze laten mij mijn koffie drinken of mijn ontbijt opeten, en ze stoppen met slaan als ik dat vraag. Belangrijk daarbij is dat je tijdig je eigen grenzen voelt en dat je die ook tijdig en gemeend communiceert. Dat kan je leren door na te denken over wat je triggert en hoe je je voelt bij bepaalde situaties. Hoe sneller je je grens kan aangeven, hoe rustiger je zelf blijft en hoe sneller alles in zijn plooi valt.

Leuze 5: liefde en verbinding overwint alles

Slechte ouders bestaan niet, alleen ouders met een slechte dag. De ene dag gaat alles kei goed en de volgende slaat de twijfel weer toe. Dat is heel normaal. Dat is mens zijn. En ook dat mogen je kinderen ervaren en leren. Wat mij helpt bij slechte dagen is opnieuw verbinden met mijn kinderen: veel knuffelen (hallo oxytocine!), in bad gaan samen, even samen spelen, wat ravotten, … alles om mijn kinderen weer even te ‘voelen’. De liefde voor je kind overwint altijd, en dat vind ik net het mooiste aan ouder zijn.

IMG_20180403_203626_137.jpg

Ik hoop dat deze keuzes jou in de toekomst ook kunnen helpen en laat vooral weten hoe jullie dat doen met grenzen in ouderschap!


Een reactie op “Ouderschap met grenzen: leer je grenzen snel en duidelijk stellen met deze tips!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.