Zindelijkheid zonder beloningssysteem – zo deden wij het

Het begin van het schooljaar nadert en ik hoor steeds vaker mensen stressen omdat hun startende kleuter nog niet helemaal zindelijk is. Velen proberen nog snel snel met het potje te starten, en gooien daar dan een of ander beloningssysteem tegen aan. Onze jongste telg start normaal na de herfstvakantie met school maar is sinds het begin van de zomervakantie volledig zindelijk overdag, ze was toen 2 jaar en 4 maanden. Om dit te bereiken hebben we geen beloningssysteem gebruikt, maar wel haar tempo gevolgd. Hieronder ons verhaal hoe we het aangepakt hebben.

30171481_10155792070019335_2224181863858529190_o

Introductie

Ze was 18 maanden toen ze voor het eerst interesse toonde in pipi en kaka. Dat was de moment dat ik voor het eerst het potje boven haalde. We hebben 2 potjes neergezet in onze toiletten, en ze kon daar zelf gaan opzitten, bv als wij ook naar de wc gingen. Zo wist ze dat het potje er stond voor haar. We hebben haar toen niet meteen uitgelegd dat ze haar pamper moest uitdoen en erop gaan zitten. Dat mocht ze helemaal zelf ontdekken. En dat deed ze na een tijdje ook uit zichzelf. Ze oefende zelfs met haar poppen en knuffels. Iedereen mocht het potje uitproberen.

Voorleven

23116936_10155347854719335_4608633603867088827_oZoals met alles in het leven leer je het snelst en het best door te observeren en te kijken hoe het moet. Dochterlief ging vaak mee met ons naar de wc en vroeg meermaals of ze tussen mijn benen mocht kijken. Ik toonde haar mijn eigen pipi en kaka. Later als ze kaka deed in haar pamper vroeg ze of ze die ook mocht zien. Zo leerde ze hoe dat eruit zag en dat het uit je lichaam komt. En vooral ook dat het een heel normaal iets is, en dat je dan naar een toilet gaat, zoals iedereen dat doet. Ik las ook regelmatig voor uit een boek over op het potje leren gaan (in ons geval: Kas gaat op het potje). Op een bepaald moment vroeg ze zelfs dagelijks om het voor te lezen. Het sloot helemaal aan bij haar ontwikkelingsfase en daarom vond ze het zo interessant. Ze ging ook het kindje in het boek nadoen: op het potje, poep afvegen, potje leegmaken, doorspoelen en handen wassen. Helemaal zoals het moet dus, ook al was er geen pipi of kaka 🙂

Op haar tempo

Iets na haar 2e verjaardag begon ze voor het eerst te zeggen dat ze haar pamper niet meer wilde aandoen overdag. Toen gaven we meer uitleg over hoe op het potje te gaan en lieten we haar er met regelmaat opzitten. In het begin plaste ze meer op de grond dan in het potje. Ze hielp het dan mee opkuisen en leerde zo het gevoel en de consequentie van pipi kennen. Bij ons thuis vroeg ze in het weekend altijd om met de billen bloot te lopen, maar in de crèche blijkbaar niet. Ze wilde vooral oefenen in vertrouwde omgeving. Dat is voor elk kind anders denk ik want bij onze oudste ging dat wel samen. Toen ze in de crèche ook met de andere kindjes op het potje begon te gaan merkten we een terugval thuis. Ze vroeg weer om een pamper aan te doen en die hebben we haar dan ook altijd gegeven. Na een paar weken maakte ze de klik en ging ze zowel thuis als in de crèche op het potje voor pipi. We gaven haar de ruimte om het te leren en ineens was ze ermee weg.

IMG_20180804_093639

Wat dan met kaka?

Kaka ging iets trager, maar dat merk je bij veel kindjes, dat was bij onze oudste ook zo. In het begin kwam er al wel eens een klein beetje kaka en dan kloeg ze van buikpijn. Zo liep ze soms 10 keer over en weer voor een beetje kaka, maar ze bleef nooit lang genoeg zitten om echt kaka te doen. Als we haar dan een pamper aandeden, kwam het vanzelf. Na een tijdje vroeg ook zelf een pamper als ze voelde dat ze kaka moest doen. Dat hebben we dan ook altijd gevolgd. En ineens had ze door dat ze langer moest blijven zitten en dat het dan helemaal goed kwam. Nu moet ik zelfs weggaan als ze kaka gaat doen, ze staat op haar privacy 🙂

De moraal van ons verhaal

op tijd beginnen, volgens de ontwikkeling

als ze zelf interesse tonen, vrijblijvend aanbieden

eigen tempo volgen

geen negatieve consequenties aan vasthangen, het gaat tenslotte over een basisbehoefte

goed praten erover en zelf initiatief laten nemen

De grote test: onze autoreis

IMG_20180809_154701In augustus vertrokken we op reis naar Denemarken. Ze deed het zo goed op vlak van zindelijkheid dat we haar zelf de keuze hebben gegeven om in de auto een pamper te dragen of niet. Ze koos zelf voor een onderbroekje. We hebben goed uitgelegd dat we niet altijd meteen kunnen stoppen dus dat ze het altijd goed op tijd moest zeggen als ze naar de wc moest. We zijn 2 weken weg geweest. We hebben dagen gehad met autoritten van meer dan 2 uur na elkaar. Ze heeft geen enkel ongelukje gehad, ook niet in de auto. Wat ons betreft, meer dan geslaagd voor die test 😉

 

Hoe ging dat bij jullie de zindelijkheid en leren op de wc gaan? Deel je verhaal hier of op de Facebookpagina van Misses Lee Blogt!

 

Side note: er bestaan ook alternatieven voor het klassieke pamper-potje verhaal, nl de wasbare luiers, die zouden zindelijkheid bevorderen, en de baby-zindelijkheidscommunicatie (BZC).

 

Meer lezen?

 


2 reacties op ‘Zindelijkheid zonder beloningssysteem – zo deden wij het

  1. Hier beetje anders, eerst volop op de crèche hele dagen zindelijk en thuis niet eens op dat potje willen. We vroegen het af en toe maar verder drongen we niet aan. Nummertje twee heeft ook even geduurd – hij vond het duidelijk eng maar kloeg dan wel over buikpijn en liep maar heen en weer tot het uiteindelijk toch lukte. We zagen al wel dat hij goed zijn plasje kon ophouden en zijn er ‘per ongeluk’ achter gekomen dat ’s nachts ook perfect lukt (door de pamper te vergeten). En voilà, op zijn eigen tempo. Kan niet meteen de dag zeggen (omdat het zo geleidelijk ging) maar vanaf ongeveer 2jaar8maanden was hij dag en nacht zindelijk. Geen enkel ongelukje sindsdien.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.