De eerste schooldag op gevoelige plaat

7u: de wekker gaat, ik schrik wakker uit een droom. Maar dan dringt de realiteit binnen. Maandag. Werkdag. Eerst schooldag. Ik laat me rustig uit bed glijden. Rustig, want ja ik ben geen ochtendmens. Ik heb toch 10 minuten nodig om even tot mezelf te komen. Dus het kwam goed uit dat de kinderen nog allebei sliepen. Als ik in de badkamer kom, staat manlief zich te scheren. Even genieten van de stilte voor de storm. *klik

7u20: Manlief vraagt of hij oudste dochter moet gaan wakker maken. “Ja”, zeg ik, terwijl ik mezelf nog even verder fatsoeneer. 5 minuten laten komt er een warrig hoofd door de deur gestrompeld “hallo mama”. *klik

7u30: ik kom beneden. Dochterlief zit aan tafel te spelen met playmobil. Manlief smeert boterhammen. Ik begin de vaatwasser uit te laden, terwijl ik het gesprek tussen beide volg: “Nora, leg dat speelgoed opzij, dan kan je eten”. “Maar ik wil nog spelen!”. “Nee, je moet nu eten want anders heb je niet genoeg tijd”. Opeens vliegt de playmobil over tafel. “Ik wil niet eten, ik wil spelen! Door jouw schuld ligt mijn playmobil nu op de grond!”. “Nu ben je precies je papa” zegt manlief. Ze schieten allebei in de lach. *klik

7u40: “Nora ben je zenuwachtig om naar school te gaan?”. “Ja”. “Hoe komt het?”. “Omdat ik niet weet of alles wel goed zal gaan. En wat gaan we dan vandaag allemaal doen. En mag ik dan daarna wel naar het derde leerjaar …”. Ik zie dat kleine meisje met haar kleine zeemeermin japon aan tafel zitten en denk aan de zenuwen die ik zelf had vroeger op de eerste schooldag. Ze is zo groot en tegelijk zo kwetsbaar. *klik

7u55: Ik steek mijn laatste hap havermout in mijn mond als de jongste door de babyfoon begint te kreunen. Ik loop naar boven en haal haar uit bed. Ik ga naar de badkamer en kleed haar aan. “Waar naartoe?”. “Naar de crèche”. “Niet naar school? Nora wel he”. Zie ze daar staan die kleine grote pruts met haar blond krullenkopje. Binnen 2 maanden mag mama jou ook begeleiden naar de schoolpoort, maar nu nog niet, vandaag blijf je nog even mijn baby. *klik

8u10: We komen beneden. Kleine uk gaat aan tafel zitten voor een boterham. Grote uk is druk bezig met de borstel en de speldjes en haar stugge haar. Ik laat een koffie doorlopen en maak mijn werktas klaar. “Mama, ik ben klaar om te vertrekken!” Ik draai me om en zie een juffrouw staan, helemaal uitgedost in een kleedje, haar nieuwe laarzen met opgetrokken sokken en haar boekentas op de rug. Ze gaat vandaag naar het tweede leerjaar.  *klik

8u20: ik sta klaar in de gang, mijn schoenen aan, tanden gepoetst, mijn jas aan, mijn werktas op mijn rug, mijn sleutels in de hand. Oei mijn koffie staat nog op het aanrecht. En heb ik mijn gsm wel bij? Mama stresst terwijl papa nog rustig de tandenborstel in de mond van kleine uk steekt. “Ok, we zijn weg!”. Nora en ik kruipen in de auto en rijden naar school. Aan de schoolpoort aarzelt ze even: “Mama, ik ben bang”. Ik geef haar nog een knuffel en sus haar een beetje. “Zal ik jou mee naar binnen nemen?” vraagt meester Mark. Nora geeft hem een hand en ze wandelen samen rustig naar binnen. *klik

8u40: ik zit in mijn auto en besef plots dat ik geen foto’s heb genomen. Of toch wel?

20209653239_e5f6dc3bec_o.jpg

 

 

 

 

 


8 reacties op ‘De eerste schooldag op gevoelige plaat

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.