Mama staakt (de strijd)

Het was weer avond. Ik stond te praten tegen de muren. Al wilde ik liever dat mijn dochters luisterden naar wat ik te zeggen had. Ik voelde elke vezel in mijn lijf stilaan protesteren. En plots sprak mijn mond: “ik staak, los het zelf op”.

Ik ging in de zetel zitten. Mijn dochters losten het wonder en wel zelf op. Wel handig, dat staken, maar echt gelukkiger voelde ik me niet. Het lijkt als vechten tegen de bierkaai. Al kan je je afvragen tegen wie ik vechten moet?

Het slecht nieuws stapelt zich de laatste dagen nogal op. Ik voel dat ik me mentaal afzonder, dat ik in alles vlucht, behalve in mijn gevoelens. De vakantie gaf me enorme rust en energie. Maar die energie wordt nu weer meteen opgeslorpt in het negeren en onderdrukken van wat er is. Het is er. Er is geen ontkennen aan. En toch heb ik moeite met het laten zijn.

Ik leer mijn kinderen dat gevoelens er mogen zijn. Ik leer hen dat op een mooie manier te uiten. Waarom leer ik mezelf dat niet? Ik zoek het kind in mij dat nog altijd probeert te onderdrukken. Ik wil haar leren dat ze best boos en verdrietig mag zijn. Ik wil haar leren dat je daar ook energie uit kan putten. Ik wil haar laten groeien en laten zien hoe mooi het is om zichzelf te zijn, want dat kan ik ondertussen al wel zien.

Ik wil staken. De strijd staken. Ik wil de wapens neerleggen en vrede sluiten. Ik wil de hand reiken naar die kleine meid. Ik wil voelen. Ja, bovenal wil ik voelen wat ze mij te bieden heeft. Ik wil haar boosheid voelen, haar verdriet, haar onmacht maar ook haar vechtlust en vastberadenheid.

Ik wil haar laten zien hoe mooi de wereld is als je groter bent. Ik zie de wereld. En ik zie haar schoonheid, in de spiegel, elke dag.

30791d14dce30e4e2ac499e4fa9d9aa1--poster-dutch-quotes.jpg


4 reacties op ‘Mama staakt (de strijd)

  1. Hoe mooi… En enorm herkenbaar!
    Ik zette deze week de muziek enorm luid om het geklaag niet te horen… Ik schaam me, maar ik ben blijkbaar dus niet alleen met dit gevoel… Sterkte! Je komt er wel!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.