Bewust maar niet perfect: mama Maaike vertelt hoe ze uit haar burn-out klauterde met 2 kinderen aan haar zij

flowerpot-2756428_1920In de reeks ‘bewust maar niet perfect’, vertelt mama Maaike ons haar verhaal. Het is een verhaal van vallen en opstaan, en van bewust kiezen voor haar gezin.  Het is een verhaal van een mama die in een burn out viel en op haar eigen manier er weer uit kwam, met haar 2 kinderen en haar vriend aan haar zij. Sinds ze met haar gezin in de bergen woont, blogt Maaike zelf ook op Bergfamilie.nl en op-wintersport.nl. Neem zeker eens een kijkje voor de prachtige foto’s en verhalen!


Bewust imperfect ouderschap.

Ik moest er toch even over nadenken. Imperfect ouderschap dat is iets wat bij ons in huis zeker voorkomt. En bewust? Daar doen we ons best voor, maar regelmatig blijkt toch dat ik een aantal dingen over het hoofd heb gezien. Dus het kan waarschijnlijk nog wel een tikketje bewuster. Toch zijn wij voor ons doen (ik schrijf steeds over ‘ons’ omdat ik het ouderschap echt zie als iets van mij en mijn vriend samen) al erg bewust met het ouderschap bezig. Veel bewuster dan we vroeger waren.

kinderen-buiten-spelen

Een harde les, van vallen en opstaan

Hoe het vroeger was? We werkten beide. Fulltime uiteraard, want ja, je hebt beide gestudeerd en een leuk huis en een auto en we waren nog geen 30… Gewoon fulltime werken dus, ook met een baby. Dat met die baby, dat wilde we uiteraard wel zo goed mogelijk aanpakken. Net als alle andere dingen in het leven. Dus kolfde ik op het werk (verschrikkelijk), racete we heen en weer tussen werk, huis, kinderopvang, avondstudie en sport. En elke vrije minuut? Die besteedde we zo nuttig mogelijk: aan vrienden, etentjes en vakanties. Het leek heel bewust. We deden van alles het beste. Maar het venijnige zat hem in die twee woorden: van alles. Het duurde ook niet lang voordat we zouden leren dat het onmogelijk was om ‘van alles’ het beste te doen. Om van ‘het beste’ een soort alledaagse standaard te maken. En die les was hard.

Een ziekenhuisopname van onze oudste zoon en een burn out bij mij. Daaruit bestond mijn les om me af te vragen wat nou echt belangrijk was. Welke ik dingen ik graag ‘echt goed’ wilde doen. En welke dingen best ‘iets minder goed’ mochten zijn.

muts

Geen gemakkelijke beslissing

Mijn omgeving was overdonderd. Ik wilde ons hele leven overhoopgooien. Ik wilde niet meer hele dagen op een kantoor zitten. Ik wilde niet met werk bezig zijn wanneer ik een dag bij mijn kinderen was. Ik wilde verdorie leven! Ik wilde in de natuur zijn. Ik wilde mijn kinderen laten opgroeien met het idee dat alles kan, als je maar wil. Dat je zelf de regie over je leven hebt, dus neem het niet zoals het komt, maar ze het naar je hand. Ze moesten weten wat echt belangrijk is in het leven. Geen verre reizen, geld, dure auto’s of grote huizen. Ook geen carrière, eindeloze social events die bestaan uit oppervlakkige gesprekken. Nee, goed voor elkaar zijn, liefde leren kennen, echt contact maken, echt luisteren, er voor elkaar zijn, houden van alles wat leeft. Verbinding. Ik wilde leven met natuur om me heen. Met ruimte en zonder alle storingen van continue contact, geluid en prikkels.

We maakte een plan om te verhuizen naar Oostenrijk. Daar voelde we ons altijd zo fijn. In de bergen. In de natuur. Bewust een plek op de wereld kiezen om te wonen. Daarbij te denken zonder grenzen. Zo kozen we onze plek. De mooiste plek die we konden vinden. En daar gingen we wonen.

Nu de invulling van onze dagen. We wilden graag meer tijd samen doorbrengen. Vaker thuis zijn. Meer tijd met de kinderen. En dus gingen we vanuit huis werken. Als de kinderen in bed lagen, als ze op school zaten of aan het sporten waren. Maar ook als ze thuis waren, want ze kunnen heel goed zelf spelen. We maakten met gemak werkweken van meer dan 40 uur. Terwijl we ook nog tijd hadden om samen te eten, met de kinderen te wandelen, skiën, langlaufen, fietsen en zwemmen. Overdag picknickte we ergens op een berg. ’s Avonds werkten we gewoon weer verder.

wandelen-kind

Bewust kiezen voor je gezin

We gaan bewust om met onze tijd. Zo doe ik maar 1 keer in de week boodschappen en kook ik altijd voor twee dagen. Zo heb ik meer tijd om de kinderen te helpen bij hun huiswerk. Ik maak me niet meer druk om mijn interieur of huis. Tekeningen hangen aan de muur. Iets wat vroeger ondenkbaar was, bang dat mijn muur zou beschadigen. Ik was maar twee dagen in de week. Maar ik lees elke avond een verhaal voor het slapen gaan.

Dit zijn voor mij bewuste keuzes. Ik weet dat het niet allemaal perfect kan zijn. Dus mijn huis is soms een rommel. En de was stapelt zich doordeweeks torenhoog op. En soms zit ik tot middernacht te werken of schreeuw ik alsnog (tegen al mijn voornemens in) tegen mijn kinderen.

Maar ik geniet elke dag. Ik ben gezond, fit en ontzettend trots dat ik heb weten te herstellen van een burn-out. Ik voel me alsof ik ontsnapt ben aan de rat race van carrière, kinderopvang en nog meer geld.

En dat maakt het ook imperfect. Imperfect en onbegrijpelijk voor veel mensen die maar niet kunnen begrijpen hoe we dat allemaal achter ons hebben kunnen laten. Hoe een gezin van 4 kan leven in een kleine woning, in een klein dorp, met maar 1 auto en zonder financiële zekerheid. Maar wij zouden niet meer anders willen. Imperfect past bij ons.

kleding-zomervakantie-bergen


 

Over de schrijfster

Maaike Meermanodly-fdry

Hallo, ik ben Maaike, 36 jaar en moeder van 2 jongens van 9 jaar en 7 jaar.

Ik ben ondernemer, vanuit huis schrijf ik artikelen voor Bergfamilie.nl en op-wintersport.nl. Nou ja, vanuit huis. Vanuit de bergen rondom ons huis. Wij zijn eigenlijk elke dag wel onderweg om mooie content te maken.

Je kan ons ook volgen op Instagram: The Mountain Family

Family of Mountainlovers. Moved from Amsterdam to the heart of the alps. Fresh hair and freedom all day every day.


 

Wil je zelf ook meewerken aan de reeks bewust maar niet perfect ouderschap? Dan kan! Neem even contact met me op en ik geef je meer informatie.

Lees meer over goed genoeg ouderschap :

Op deze blog

Als gastblogger voor VIVA-SVV


3 reacties op ‘Bewust maar niet perfect: mama Maaike vertelt hoe ze uit haar burn-out klauterde met 2 kinderen aan haar zij

  1. Hai ik herken je verhaal. Zit er soort van midden in. Nu langzaam uit de burn-out en midden in de (mooie) veranderingen die volgen uit crisis. Maar makkelijk. Nopeee… liefs!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.