Mijn baby lijdt aan “mamitis”, de jouwe ook?

“Mamitis”?

Een vorm van verlatingsangst waarbij een kind voortdurend zijn of haar mama zoekt. Gaat vaak gepaard met ettelijke malen “mama” roepen, of wenen, en meerdere malen per dag aan mama’s benen hangen, of borst. Men zegt dat het over gaat, naarmate het kind ouder wordt, maar dat is niet (altijd) waar.

13227002_10153855612874335_8285685088220159988_n

 

Ontkenning

IMG_20180814_141532De meeste vrouwen, die een kind krijgen, denken dat ze zichzelf kunnen blijven na de geboorte. Vaak gaan ze in ontkenning en denken ze dat hun baby zich best alleen kan vermaken. Ze denken tijd te hebben voor zichzelf. En ze willen vooral rust en stille kinderen. Echter, naarmate de tijd verstrijkt moeten ze stilaan toegeven dat de tijd voor zichzelf naar een schromelijk dieptepunt daalt. En moeten ze ook toegeven dat de dagen doorbrengen in rust en stilte in het verleden ligt. Nieuwe moeders moeten al snel toegeven dat de meeste zelfverzorgende activiteiten, zoals douchen, de teennagels lakken en het haar brushen, niet meer hetzelfde verlopen; alsook dagdagelijkse bezigheden zoals koken, de vaat en de was. Na welgeteld 30 seconden kan je al gehuil of de galm van een “mama” horen. De ontkenning maakt al snel plaats voor ongeloof: “mijn baby lijdt aan mamitis, wat nu?!”

 

Leven met mamitis

Elke mama moet er ooit aan toegeven, “mamitis” los je niet zomaar op dus je kan er maar beter mee leren leven. Hieronder 8 life saving tips om het leven met mamitis aangenamer te maken:

 • Geen zorgen, geen dokter nodig! Elke baby, peuter, kleuter, tiener, … lijdt wel eens aan mamitis. Het hoort erbij. Het is normaal. Adem in en adem uit. Je baby is normaal.
 • Het goede nieuwe is dus dat het normaal is, het slechte nieuws is dat het wel even duurt voor het over gaat. Maar het gaat ooit wel eens over, ik ken geen enkele 16-jarige die nog aan het been van zijn moeder hangt.
 • Van zodra er een bui van mamitis opsteekt, kan je je kind best zo hard mogelijk knuffelen. Knuffelen maakt het hormoon ‘oxitocyne’ vrij en daar word je gelukkig van. Ja, je baby lijdt nog steeds aan mamitis, maar hee, jij bent nu wel een gelukkige mama!IMG_20180818_164955
 • Een andere oplossing is je gewoon even in de zetel placeren. Binnen de kortste keren ben je dan bedolven onder zwaaiende benen en armen, boekjes en knuffeldoekjes. Perfect excuus om niet aan die strijk te moeten beginnen!
 • Je kan je kinderen ook altijd even toevertrouwen aan je partner, als je toch een belangrijk klusje wil afwerken. Maar dat is op eigen risico.
 • Voor korte rustmomentjes, kan je altijd een klein bordje maken met “mama drinkt koffie, kom binnen 5 minuten terug”. Hang dat aan je stoel en geniet heel even van je moment.
 • Voor langere rustmomenten kan je loeiharde muziek opzetten. Kan jij er wat aan doen dat je hen niet hoort roepen?
 • Als je het dan echt te hard te verduren krijgt, kan je nog altijd even op de wc gaan zitten met de deur op slot.

 

Het leven na mamitis

Je gelooft het misschien niet, maar er is nog een leven na “mamitis”!. Maar voor het zover is,  geniet van elk moment, want voor je het weet zijn de kinderen weg en mis je die “mamitis” momenten.

 

Moraal van het verhaal: stel je eigen prioriteiten en volg je buikgevoel. Kinderen kunnen niet verwend worden met aandacht. Die vormt de basis voor alles wat ze later nog doen. 

Maar draag ook zeker zorg voor jezelf!

IMG_20180913_075212

 

Disclaimer 1: ik schreef deze post met een tikkeltje (ok heel veel) sarcasme en humor. Natuurlijk zou ik me nooit opsluiten op de wc als mijn kinderen huilen. Of toch niet te lang 😉 

Disclaimer 2: ik spreek me niet uit over “papitis” wegens geen ervaring mee.

 

 

Coverfoto via Pixababy.


3 reacties op ‘Mijn baby lijdt aan “mamitis”, de jouwe ook?

 1. Haha herkenbaar! Ik sluit mezelf ook weleens op in de wc of ik duik in de trapkast… 😂 Mijn baby was trouwens met 6 weken al MEGA eenkennig, maar met 5 maanden was het ineens over. Dus dat kan ook!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.