Voorbij de wolkensluier: stop met vergelijken, laten we samen ‘ouderen’!

De laatste dagen is wat te doen rond het profileren van het ouderschap. Suikerspin-roze wolken, gitzwarte wolken, monstertjes, het echte leven, … Er passeren nogal wat meningen en gevoelens op sociale media. Wat is dat toch met ons ouders dat we zo een drang hebben om ons onderling te vergelijken?

Vergelijken is oneerlijk

Elke ouder is anders, elk kind is anders. Er is niet 1 manier van opvoeden, niet 1 manier van omgaan met stress en moeilijke momenten. Er is geen handleiding, vroeger niet en nu ook niet. En die zal er ook nooit komen. Elke combinatie van kind en ouder is uniek en dat is zo mooi. Elk duo zoekt dan ook zijn eigen manier om in het leven te staan. Elk gezin beleeft het ouderschap op zijn eigen manier en dat hangt niet af van je kind of hoe een monstertje dat misschien is, maar wel van elkeen zijn rugzakje en zijn kijk op het leven: hoe heb je zelf je jeugd beleefd, hoe sta je in het leven, wat heb je emotioneel al doorstaan, hoe pak je problemen aan, op welke moment in je leven je ouder werd, hoe je in relaties staat enz. Het heeft dus geen zin om te gaan vergelijken hoe andere ouders het doen, want die vergelijking is altijd oneerlijk. Ouderschap is geen strijd over de meest roze wolk of het grootste monster. Ouderschap is het mooiste wat een mama of papa kan meemaken en dat zullen ze allemaal, een voor een, beamen.

Je mag voelen wat je voelt

Gevoelens van depressie, onmacht, schuld, … maar evengoed van intens geluk, blijheid en liefde hebben allemaal een plaats in ons leven. Ze zijn er en ze mogen gevoeld worden. Verdriet is echt, geluk is echt. Zowel verdrietig zijn als gelukkig zijn kan en mag, en het kan zelfs samen gaan. Als ouder moet je al zoveel, waarom zou je dan het een of het ander moeten verbergen? Ik heb bewondering voor eenieder die eerlijk durft te zijn over het ouderschap, zowel over het positieve als over het negatieve. We hoeven elkaar niet te veroordelen op de dagen dat we ons even ‘ploeterouder’ voelen, of op de dagen dat we denken alles aan te kunnen. Elke ouder doet zijn stinkende best en dat is meer dan ok.

Weg met de wolken, leve het mamapact

Laten we elkaar gewoon zijn zoals we zijn. Elk met onze eigen vaardigheden, sterktes en zwaktes, meningen en vooral super toffe monstertjes.

Laten we die wolken afschaffen, en de sluier opheffen.

Laten we het mamapact nieuw leven inblazen:

  1. Wij zullen verbinden
  2. Wij zullen samen moederen en opvoeden
  3. Wij zullen elk een eigen mening hebben
  4. Wij zullen open discussies voeren
  5. Wij zullen spreken vanuit ons eigen verhaal en mama’s laten kennismaken met de verscheidenheid van het moederschap
  6. Wij zullen ventileren tegen elkaar
  7. Wij zullen elkaar respecteren
  8. Wij zullen elkaar helpen
  9. Wij zullen ons informeren en anderen informeren
  10. Wij zullen fier zijn op ons, mama’s. En fier zijn op onze kindjes, onze gezinnen, waar we elke dag hard voor werken.

De tien geboden van het mamapact – door Nina Mouton

Laten we stoppen met vergelijken, die wolken naast ons neerleggen en die monstertjes en elkaar eens goed knuffelen. Laten we samen verbinden, samen leven en vooral samen ouderen.

Want samen is leuker dan alleen.

Misses Lee


 

Hoofdafbeelding van Pixabay


2 reacties op ‘Voorbij de wolkensluier: stop met vergelijken, laten we samen ‘ouderen’!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.