Bewust maar niet perfect: mama Lies vertelt over haar weg als mama van drie van tiener tot nu

flowerpot-2756428_1920

<meta name=”p:domain_verify” content=”41037a1ad4c0ebe6ca8ea4ecdc654886″/>

In de reeks ‘bewust maar niet perfect’, vertelt mama Lies ons over haar weg als mama. Die begon als 15 jarige met een onverwachte zwangerschap. Nu is Lies mama van 3 prachtige kinderen en wil ze graag vertellen hoe ze de mama werd die ze vandaag is, met vallen en opstaan en heel veel mooie levenslessen. Lies begon deze week met haar eigen blog op Mama’s Huisje. Neem zeker een kijkje om deze beginnende boogmama een hart onder de riem te steken!


Het perfecte plaatje

Als je jong bent denk je vaak als je mama’s in de winkel ziet of in het park. Zo ga ik dat zeker niet doen met mijn kind. Je kiest bewust voor kinderen en je zorgt dat ze niet teveel tv kijken. Je gaat nooit eerst naar de winkel gaan en dan je kinderen ophalen in opvang. Je gaat ’s nachts niet rondrijden tot ze slapen, je huishouden gaat er perfect bij liggen. Je gaat iedere avond naast je kind zitten om huiswerk te maken, …

Ik dacht dat zelf ook, maar het ouderschap verloopt toch anders dan wat je als droombeeld hebt, of als droombeeld ziet bij andere mensen. De media de dag van vandaag heeft zo een grote impact op ons leven. Een foto van het perfecte gezinnetje, van het perfecte huishouden, van lachende kinderen. Je ziet er kinderen nooit moeilijk op doen. Zo denk je dat het bij een ander altijd veel beter gaat en dat jij het echt niet redt als ouder. Mijn ideaalbeeld als ouder veranderde al heel snel.

Lies Forrest 2

Als je plots onverwacht zwanger wordt …

Ik was 15 toen ik ontdekte dat ik zwanger was van Jari. Net in je puberteit en zwanger. Een slag in mijn gezicht. Op dat moment vond ik dat wel fijn een eigen kindje. De verantwoordelijkheid. Je staat er niet bij stil wat je allemaal ernaast mist. Perfect deed ik het zeker niet, ik liet geregeld een steek vallen, maar ik deed wat ik toen dacht dat goed was. Ondertussen kan ik met veel trots zeggen dat ik een fantastische puber/zoon heb. We hebben al samen in veel diepe dalen gezeten, maar we hebben ook al serieuze bergen samen beklommen. Ik ben fier hoe ik er geraakt ben en welke fantastische zoon ik nu heb. Dit is voor mij vaak een bewijs dat een opvoeding niet moet zijn zoals de maatschappij het zegt. Je doet als ouders best hoe je het zelf wilt. Zo geraak je er ook en kun je met trots later erop terugkijken.

Met vallen en opstaan

Op mijn 24steraakte we zwanger van ons 2dewondertje Djenna. Bewust gekozen deze keer om voor een kindje te gaan. Deze keer koos ik bewust om dingen anders aan te pakken, om ieder detail bewuster te beleven in haar opgroeien. We proberen ook sinds Djenna geboren is veel bewuster met onze kinderen om te gaan, er letterlijk maar ook figuurlijk zijn op het moment zelf dat je bezig bent met je kind. Aandachtig aanwezig zijn en niet afgeleid door huishouden, gsm, werk, …. Ondertussen zijn we 5 jaar later en is dit echt nog altijd een zeer nodig werkpunt. In deze maatschappij ben je zo vlug afgeleid door allerhande dingen. Ik vind het zeer belangrijk al is het maar 5 minuten echt pure aandacht voor je kind. We worstelen hier nog dagelijks mee, maar ik merk dat dit echt wel beter wordt!

Lies Forrest 1Toen ons 3dewondertje Inaya werd geboren verliep het in ons gezinnetje wat stroef, het was wat zoeken. Drie kindjes is alweer een hele drukte in huis. Ieder kind heeft zijn eigen noden en behoeftes. Als ik eerlijk mag zijn, zijn de eerste 5 maanden de iPad en TV onze beste vriend geweest. Ik wilde dat liever niet, maar het is zo een makkelijke ‘babysit’. Ondertussen zijn we de laatste week van augustus tot een voor ons correcte afspraak hierin gekomen met de 2 oudste. Elk hadden ze bepaalde tijd die ze maar mochten kijken… 2 weken liep dit goed en daarna verwaterde dit terug. Ondertussen moet ikzelf en mijn man er alweer aandachtig op zijn dat we na de afgesproken tijd de schermen uitzetten. Ik denk dat we eens een schermvrije week gaan inlassen en dat we daarna een schermvrije avond vastzetten iedere week.

Niet perfect

Wij kiezen zeer bewust om gezonde voeding en zo gevarieerd mogelijk aan te bieden aan onze kinderen. Jammer genoeg loopt dit zeer anders in de praktijk. Een zware nacht met Inaya, veel gewerkt, drukke dag in het huishouden, nog niets voorbereid,… allemaal uitvluchten waardoor we vlug frietjes gaan afhalen, of gewoon vlug vlees en aardappelen eten of gewoon pasta met saus uit pot/blik. Bijvoorbeeld: Je speekt af in speeltuin en blijft te lang kletsen. Je komt thuis en ziet dat het al 18u is in plaats van die boontjes met zoete aardappel oven frietjes vlug maar aardappelen koken en bakken en appelmoes in de micro opwarmen. Achteraf voel je dan als ouders echt wel schuldig want ze hebben geen groenten binnen vandaag, maar dat is de realiteit hier bij ons, het loopt niet altijd zoals het is. Het is nu al d 2deweek dat we met een weekmenu werken. De boodschappen doe ik grotendeels 1x per week zodat ik het meeste in huis heb. Je planning en voorbereiding heb je al. Je kunt makkelijke recepten plannen als het een lange dag op het werk is enzovoort. Hopelijk kunnen we dit een lange tijd volhouden.

Bewustwordingsproces

Het soort opvoeden heeft hier een zeer lange weg gekend. Bij Jari deed ik maar wat. Ik deed wat ik had gezien bij mijn eigen ouders. Pas toen Djenna geboren werd stond ik er wat bij stil dat het ook ander kon. We begonnen wat te lezen rond onvoorwaardelijke ouderschap, natuurlijke ouderschap. Het is nu pas bij Inaya dat we toch weten hoe we graag onze kinderen willen opvoeden, en dan nog. Bij iedere kinderfase sta je voor een raadsel en je kunt dit proberen op te lossen met de manier die je tot nu toe kent en die je gebruikt, maar soms moet je toch eens weer een andere weg in slaan, want voor het ene kun je dit gebruiken, maar voor het andere niet. Opvoeden is een leerproces. Zowel voor ouders als voor kinderen. Door je kinderen op te voeden word je een andere persoon en kom je uiteindelijk tot de persoon die je werkelijk bent.

Lies Forrest 3


Over de schrijfster

Lies ForrestIMG_20180901_191944

Lies, mama van 3 spookjes, Jari (2005), Djenna (2013) en Inaya (03-2018).

Met een super man, een puber, een temperamentvolle kleuter en een baby is mijn huisje vol. Ik geniet iedere seconde met volle teugen van mijn perfect compleet gezinnetje!

Aangezien we 3 verschillende kinderfases hebben in ons huisje is het hier ook nooit saai. Er is altijd wel iets te doen met iemand, we komen dan ook wel heel veel verschillende dingen tegen op ons pad.

Lees de kersverse blog van Lies via: Mama’s Huisje

Je kan haar ook volgen op Instagram: Mama’s Huisje 


 

Wil je zelf ook meewerken aan de reeks bewust maar niet perfect ouderschap? Dan kan! Neem even contact met me op en ik geef je meer informatie.

Lees meer over goed genoeg ouderschap :

Op deze blog

Als gastblogger voor VIVA-SVV

 


Een reactie op “Bewust maar niet perfect: mama Lies vertelt over haar weg als mama van drie van tiener tot nu

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.