Fouten maken als mama #momfail

Fouten maken. Het hoort erbij. Zoals toen ik woensdag aan de buitenschoolse opvang stond om de oudste op te halen … die eigenlijk gewoon bij bomma zat door de pedagogische studiedag. Of zoals een tijdje geleden toen ik mijn jongste kwijt raakte op de kermis … een klein paniekske toch wel, maar dat kan iedereen overkomen toch?

Fouten maken. Het is niet leuk. Je voelt je achteraf schuldig en je vraagt je af hoe je het had kunnen voorkomen? Waarschijnlijk niet, want fouten maken kan je niet vermijden. Moet je dat vermijden? Ik geloof van niet. Je doet je stinkende best en ja het kan altijd beter, daar ben ik ook wel van overtuigd. Ik probeer het ook wel altijd beter te doen. Maar nee we moeten echt niet zo streng zijn voor onszelf, daar worden we niet echt gelukkiger van. Ik vind zelfs dat we veel liever mogen zijn voor onszelf en andere mama’s. Begrip tonen, een schouderklopje geven en gewoon elkaar aanmoedigen ipv de grond inboren met commentaar.

Fouten maken. Het is eigenlijk ook nodig. Want niemand is perfect. En dat mogen onze kinderen gerust ook weten en meemaken. Het gaat tenslotte niet om de fouten die maakt maar wel om de manier waarop je daarmee omgaat. Jezelf verontschuldigen, toegeven dat het fout was, lief zijn voor jezelf en respect hebben voor anderen die af en toe fouten maken. Het is de manier hoe kinderen zien dat de dingen gebeuren, da ze zich eigen zullen maken. Het is manier hoe je tegen hen praat, dat ze laten ook tegen zichzelf zullen praten.

Fouten maken. Het gebeurt. En ja we zullen zeker vloeken, maar gelukkig is er dan de hashtag ‘momfail’, kan je eens goed lachen en doe je het de volgende keer gewoon beter!

Lees in een van mijn gastblogs voor VIVA-SVV over goed genoeg ouderschap over de momenten waarop ik wel een  hashtag momfail kon gebruiken

Wanneer konden jullie wel eens een hashtag momfail gebruiken? Deel jullie meest grappige, pijnlijke of memorabele #momfail momenten  met ons en dan kunnen we ons lekker samen schuldig voelen en lachen om wat er gebeurd is!

 


5 reacties op ‘Fouten maken als mama #momfail

  1. Ja ik begrijp het wel, het klinkt zeker hard maar eigenlijk hoeft het niet hard te zijn, want je faalt en dat mag. We zien falen als iets negatiefs, klinkt het daarom zo hard? Ik zie het eerder als iets wat erbij hoort, maar als je een ‘mooiere’ term vindt, hoor ik hem graag!

   Geliked door 1 persoon

   1. Fouten en vergissingen maken hoort erbij (uiteindelijk stond jij op de verkeerde plek, maar dochterlief had daar in feite geen last van), falen vind ik definitiever, maar goed het is ook maar een woord.

    Geliked door 1 persoon

 1. Iedereen maakt wel eens een foutje! Dat mogen we toegeven!
  Zo stapte ik vroeger eens met de kinderen naar school, zette ik de ze af en stapte ik de schoolpoort weer buiten… Toen ik de straat overstak draaide ik me plots weer om… De kleinste peuter z’n buggy laten staan op de speelplaats 🙂 Niemand die het erg vond, maar ik nam hem toch graag mee naar huis 🙂 Dan wel weer raar om met een lege koets over straat te wandelen haha!

  Geliked door 1 persoon

 2. Mooi gezegd Kathleen. En niet alleen mama’s maken fouten, iedereen maakt ze en inderdaad kinderen (en wij ook) leren met fouten en gevolgen omgaan door de manier waarop hun omgeving ermee omgaat.
  Gelukkig dat we ook kleine foutjes maken, de wereld zou nogal saai en monotoon zijn als we dat niet deden.😉

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.