Dag van de duurzaamheid: 10 simpele tips om ecologischer te leven

Vandaag op 10 oktober is het dag van de duurzaamheid. Vandaag wil ik daarom in deze blog meer aandacht schenken aan:

 • hoe je meer ecologisch kan omgaan met onze grondstoffen, zoals bv water en voedsel, want het is algemeen geweten dat we teveel grondstoffen verbruiken voor wat de Aarde ons kan geven
 • hoe je minder afval kan creëren, want afval betekent ook verbranding en vervuiling,
 • hoe je kan besparen op je maandelijkse uitgaven door kleine ingrepen in je huishouden,
 • hoe je duurzaam kan omgaan met bepaalde gebruiksvoorwerpen, zodat we niet achter blijven met overproductie of restproducten en/of afval

Dat dit alles belangrijk is, zijn we met z’n allen toch meer en meer van overtuigd. Het is een bewustwordingsproces dat tijd nodig heeft. En tijd ontbreekt ons soms al wel eens, zeker als je werkende ouder bent. En ook de moed om te beginnen met veranderen. Het lijkt een verre weg die we af te leggen hebben om een meer ecologische en duurzame levensstijl aan te meten, maar eigenlijk zijn alle kleine inspanningen al de moeite! Daarom deel ik hieronder 10 simpel uit te voeren tips, die wij met ons gezin langzaam aan ingevoerd hebben en waar we nog geen spijt van hebben!

 

1. Besparen op waterverbruik: om de 2 dagen douchen/bad ipv elke dag

IMG_20180608_213016Wij wassen ons niet elke dag uitgebreid. Dat is ook gewoon niet nodig. In de zomer wassen wij ons wat meer en in de winter (als je niet zoveel zweet) wat minder. Ikzelf gebruik ook enkel shampoo en conditioner in de douche en geen zeep. Soms wat badolie in bad, maar niets anders. Mijn kinderen gaan gemiddeld 1 a 2 keer per week in bad (of als ze vuil zijn). Ook zij gebruiken weinig zeep. Voor de rest wassen wij ons aan de gootsteen en met een washand.

Extra tip: zet de kraan uit bij het haren inzepen, handen wassen en tanden poetsen. Zo bespaar je ook veel water uit. 

 


2. Minder afval: een compostvat in de tuin

Beste beslissing ooit toen we in ons huis gingen wonen: een compostvat in de tuin. Zeker als je veel groenten en fruit eet, heb je best wel wat tuinafval aan het einde van de dag. Door deze in het compostvat te gooien, bespaar je wel wat plek in je vuilzak!

Extra tip: als je geen tuin hebt, kan je ook tuinafval buiten zetten in de witte zak. En als je een grote tuin hebt, kan je ook 2 of 3 kippen houden. Die eten ook je (onbewerkt) tuinafval op en geven dan nog eens lekkere eitjes!


3. Minder afval: winkelen zonder plastiek

Dit doen wij op verschillende manieren:

 • zo weinig mogelijk producten kopen die in plastiek verpakt zijn (maar bv wel fruit in papieren bakjes, tomaatjes in herbruikbare potjes, yoghurt in glazen bokalen, …)
 • geen plastieken zakjes meer nemen maar herbruikbare zakken (zowel boodschappentas als groentenzakjes)
 • geen waterflessen meer kopen; wij drinken water van de kraan en maken zo zelf bruiswater met onze Sodastream, lekker makkelijk en goedkoop!

img_20180918_220917.jpg

Extra tip: ik drink op het werk ook kraanwater en neem daarvoor mijn eigen drinkbus mee. Ik heb er eentje van Dopper maar je hebt nog andere merken die duurzame drinkbussen of thermossen verkopen. Ik heb ook een herbruikbare koffiebeker voor n de auto ’s morgens.


4. Meer en correcter sorteren: PMD

Iedereen sorteert. Papier, in sommige gemeenten plastiek, tuinafval, PMD … Maar je zou ervan schrikken hoeveel mensen de PMD fout sorteren. Weet jij wat er allemaal in de PMD zak mag en wat niet? Wij hebben een handig overzicht omhoog gehangen in onze berging en sinds ik deze van buiten ken, zijn er heel veel dingen die ik nu bij PMD gooi, die normaal in de vuilzak zouden belandt zijn. Ik probeer plastiek verpakkingen die niet bij de PMD mogen nu ook gewoon te vermijden. Beter sorteren, beter voor het milieu 😉

detail_images_1200x3000_inset.png


5. Minder verspillen: meerdere porties koken en invriezen

Als er 1 ding is wat ik niet graag doe, is eten weggooien. Dat is zo een zonde. Daarom hebben we een grote diepvries. Bij bepaalde gerechten die ik kook, heb ik standaard teveel. Dat gooien we niet weg maar houden we bij als lunch voor de dag erna of vriezen we in voor bv de week erna. Je hoeft hier eigenlijk niets extra voor te doen, enkel een paar stevige potjes in huis halen die geschikt zijn voor vriezen, ontdooien en vaatwasmachine! En als je je eten laat ontdooien in de ijskast, bespaar je nog op elektriciteit ook!

Verder koop ik in de supermarkt ook vaak de producten die bijna aan de vervaldatum zitten. Daar zit namelijk vaak een korting op terwijl er niets mis is met die producten. Je moet dan enkel plannen dat je ze de dag zelf of de dag erna opeet.

Extra tip: maak een weekmenu of doe maar 1 keer per week boodschappen. Zo vermijd je dat je voeding koopt die je niet nodig hebt. En vermijd je ook dat je teveel eten moet weggooien omdat het slecht wordt.  Doe in die weekmenu ook een restjesdag waarop je je ijskast kan leegeten!


6. Duurzaam omgaan met spullen: tweedehands

Ik hou niet van consumeren om te consumeren. Winkels zitten met een overaanbod van producten. We worden zo snel verleid om altijd maar nieuw te kopen. Terwijl er zoveel spullen nog in prima staat zijn of zelfs ongebruikt. Daarom gaan wij vaak naar de rommelmarkt, brengen wij zelf  niet (meer) gebruikte spullen naar de kringwinkel en koop ik zowel voor de kinderen als voor mezelf tweedehands kledij. Nieuwe kledij probeer ik altijd te kopen in winkels waarvan ik weet dat ze ethisch en ecologisch verantwoord werken. Ook qua speelgoed en fietsen kan je heel veel aanbod terug vinden op tweedehands verkoopsites of op de rommelmarkt.

piramider_netwerk_bewust_verbruiken

Extra tip: lees hier hoe je duurzaam kado’s kan kopen voor de feestdagen 


7. Besparen op elektriciteit: de thermostaat een graadje lager

Wij hebben, net zoals vele gezinnen vermoed ik, een slimme thermostaat. Het handige daaraan is dat je een weekprogramma kan instellen. Wij nemen als standaard temperatuur 20 graden. Dit lijkt voor sommigen weinig maar hier wen je aan. En ‘avonds als het fris aanvoelt, nemen wij een extra trui of dekentje. Extra voordeel is dat je niet snel koud hebt als je ergens komt 😉 Wij zetten ook altijd de verwarming wanneer we een dag weg zijn of op reis zijn. Verwarming uit is bij ons op 16 graden.

Extra tip: zet in de slaapkamers de verwarming uit en doe overal de tussendeuren dicht om de warmte in 1 ruimte te houden, nl. waar je ‘leeft’. Enkel als het echt koud is in de winter kan je de verwarmingen in de slaapkamers opzetten, bv. kort voor het slapengaan, om te vermijden dat het té koud wordt.


8. Besparen op elektriciteit: LED lampen

green-bulb-1440675_960_720Een klusje voor een dode zaterdagnamiddag: rijd naar je plaatselijke doe-het-zelver en haal een voorraad LED lampen in huis. Die kan je zelfs gewoon betalen met je eco-cheques en vind je tegenwoordig in alle types verlichting. De volgende keer als er een lamp stuk gaat, vervang je deze door een duurzamer exemplaar!

 


9. Besparen op elektriciteit: (groepsaankoop) groene energie

Sinds we in ons huis wonen, nu zo’n 10 jaar, hebben we altijd gekozen voor een energieleverancier die 100% groene energie levert. Om zeker te zijn van de laagste prijs, kan je meedoen aan de groepsaankopen groene energie van de provincie. Dan krijg je een aanbod, het beste van de markt, waarop je vrijblijvend kan intekenen. Je mag onbeperkt en kosteloos wisselen van energieleverancier, en via de groepsaankoop hoef je hiervoor zelf niets te doen behalve de intekenen voor de overstap!

earth-2581631_1920


10. Ecologisch koken: seizoensgroenten en vleesvervangers

Als laatste wil ik het nog eens hebben over onze voedselinname. Op dit moment is onze voetafdruk te groot als we onze planeet niet willen uitputten van grondstoffen. Eén van de dingen die we makkelijk van thuis uit kunnen doen, is opletten met wat er op je bord komt. Niet enkel biologisch eten (want dat is vaak duur) maar ook al gewoon kijken naar wat seizoensgroenten zijn, en vooral die kopen. Hiervoor hebben wij een handige lijst opgehangen in de keuken. Een ander aspect van ons menu waar we op letten is het vervangen van vlees en vis. Zo ben ik zelf een paar jaar geleden begonnen met een veggiedag, maar eten we tegenwoordig meerdere keren per week vegetarisch of zelfs vegan. Er zijn best wat producten die je kan gebruiken als vleesvervanger, zoals peulvruchten, champignons en andere plantaardige producten. Neem daarvoor zeker eens een kijkje op de blog van ‘Boston, Baby!’. Zij ging aan de slag met vegan koken en schotelde haar man elke dag een vegan gerecht voor zonder dat hij het wist. Heel leuk om te lezen en ze geeft goeie tips om een gevarieerd en ecologisch weekmenu op te stellen!


Wat doe jij al aan duurzaamheid? Deel ons jouw tips!

banner - dagvandeduurzaamheid - 600x107


Gratis afbeeldingen via Pixabay

20181030_143140_00016868392580225508076.png

 

Vond je deze blog fijn om te lezen? Je doet me een groot plezier om hem te ‘liken’ en delen!

Ik blog ook over goed genoeg ouderschap. Wil je zelf ook meewerken aan de reeks bewust maar niet perfect ouderschap? Dan kan! Neem even contact met me op en ik geef je meer informatie.

SHARING IS CARING ❤

 


5 reacties op ‘Dag van de duurzaamheid: 10 simpele tips om ecologischer te leven

 1. Thermostaat wat lager, droogtrommel nauwelijks gebruiken, handdoek een dagje langer gebruiker, afval scheiden, goede spullen naar de kringloop, katoenen inlegkruisjes ipv wegwerp, thermomok voor onderweg ipv wegwerpbekers, doppler voor water, waterbespaarder in de douchekop, neem eens wat vaker de trein, wattenstaafjes van papier…. Best wel goed bezig, al zeg ik het zelf…;-)

  Geliked door 1 persoon

  1. Super! Wattenstaafjes van papier doen wij nu ook! Inlegkruisjes heb ik niet nodig, heb een spiraal, en geen bloedingen meer. Anders zou ik zeker voor een cup gaan. Handdoeken gebruiken we sowieso redelijk lang en kledij wordt ook meestal 2 dagen na elkaar gedragen (soms zelfs meer). We zijn zeker goed bezig maar het kan altijd beter he. Ik zou ook graag regenwater willen gebruiken, we hebben een ton maar doen er eigenlijk niets mee, en als we ooit een huis bouwen dan wil ik zo passief en duurzaam mogelijk qua materialen en verbruik.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.