Op tijd de deur uit geraken ’s ochtends is bij ons een gedeelde verantwoordelijkheid

Hoe het was met 1 kind

Vandaag wil ik het met jullie graag hebben over onze ochtendroutine en hoe die door de jaren heen veel efficiënter en rustiger is geworden. Toen we nog ouders waren van 1 kind, ging dat soms niet allemaal goed. We kwamen vaak te laat aan op school en we waren te weinig georganiseerd waardoor niet zo goed wist wat er van haar verwacht werd.

Van chaos naar rust

IMG_20181006_100529_598Nu we de ochtendroutine doorlopen met 2 kinderen, en zeker nu de jongste de 2 jaar gepasseerd is, heb ik het gevoel dat we veel efficiënter maar ook rustiger geworden zijn. Ook de kinderen werken veel beter mee en we geraken eigenlijk elke dag (meer dan) op tijd de deur uit. We hebben daarvoor een paar simpele stappen doorlopen, waarbij de belangrijkste was om de kinderen ook een zekere inspraak en verantwoordelijkheid te geven, elk naar eigen vraag en kunnen. Dit alles begon met samen bespreken hoe we het samen beter konden doen.

Een gezamenlijk stappenplan

Wat ons geholpen heeft, is om te gaan kijken wat onze ‘pijnpunten’ waren, namelijk waar we het meeste tijd mee verloren en hoe we dat beter of efficiënter konden aanpakken:

 • Kleren kiezen en aandoen: dat was voor onze oudste altijd een struggle tot we een nieuwe routine in het leven hebben geroepen.
 • Aan tafel eten: dat duurde altijd bijna een uur voor onze dochter
 • Afgeleid zijn: alles was interessanter dan voort doen.
 • Mijn ochtendhumeur: ik heb altijd 10 minuten nodig (of zelfs langer) voor ik een beetje functioneel wordt

Op basis daarvan hebben we samen met de oudste een soort van nieuw stappenplan gemaakt  met duidelijke doelen en afspraken. En dat stappenplan begint nog voor het ochtend is.

Onze ochtendroutine begint nu al  ’s avonds!
 • Als de kinderen gaan slapen: samen kleren klaarleggen voor de dag erna. Ze mogen allebei hun kleren zelf kiezen en ’s avonds zit daar geen druk achter.
 • Voor wij gaan slapen: tafel dekken en alle zakken klaarzetten, bv zwemzak of de spullen die extra mee moeten naar school of werk.
 • Wanneer 1 van ons 2 vroeger weg moet zetten we ook al de brooddozen/lunchen klaar en zorgen we ervoor dat onze eigen kleren ook klaarliggen

Een andere belangrijke stap was het samen maken van duidelijke afspraken:

 • Eerst kleren aandoen en dan pas naar beneden komen: zo vermeden we het gevecht om na het eten nog snel snel de kleren aan te doen
 • Een paar dingen moeten, nl eten, haar kammen, tanden poetsen, boekentas maken en schoenen/jas aandoen. Alleen als er tijd over is, mag je iets anders gaan doen, bv kleuren of spelen.
 • We zorgen ervoor dat we samen op tijd buiten geraken, dat is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid. we helpen elkaar en we doen allemaal even hard ons best om in dat doel te slagen. Het is toch wel veel fijner om samen naar een doel toe te werken dan alleen?!

Bij het maken van deze afspraken hebben we altijd naar de mening van onze oudste dochter geluisterd, en ook naar haar ideeën en oplossingen. Zo had ze het gevoel dat ze ook controle had over de situatie en dat gaf haar een soort verantwoordelijkheidsgevoel dat ze echt ter harte neemt. Van zodra de jongste daar nood aan heeft, zullen we evengoed naar haar luisteren en samen tot nieuwe afspraken komen als daar nood aan is.

IMG_20181013_081633

Hoe ziet onze ochtendroutine er nu ongeveer uit?

7u: wekkers gaan (de jongste slaapt meestal nog wat langer)

7u10: we staan in de badkamer en zorgen dat we gewassen en aangekleed zijn. Ik krijg altijd een beetje extra respijt omwille van mijn ochtendhumeur 😉

7u30: aan tafel, ieder zorgt voor zijn eigen ontbijt en de volwassene aan tafel smeert de boterhammen. De andere volwassene laadt de vaatwasmachine uit of helpt de kinderen met hun ontbijt.

7u45: we leggen alles klaar voor werk en school (lunch, fruit, koek) en we ruimen de tafel af

8u: haren kammen/drogen, tanden poetsen en zorgen dat alles op orde is voor we vertrekken.

8u15: naar de gang schoenen en jas aan

8u20: we vertrekken!

Verschil met 1 of meerdere kinderen?

We begonnen met het aanpassen van de ochtendroutine toen onze oudste dochter nog enig kind was. Sinds onze jongste erbij is gekomen, merken we weinig verschil. In de eerste maanden dat ik terug ging werken natuurlijk wel, want met een baby erbij verloopt alles zeer onvoorspelbaar. Maar sinds onze jongste dame ook de kaap van 2 jaar heeft bereikt merken we dat onze ochtenden meestal terug heel erg rustig verlopen. De jongste stapt namelijk mee in een bestaand systeem en weet al van kleins af aan wat er verwacht wordt en wat er allemaal gebeurd bij ons thuis ’s morgens. Van zodra ze dat wil, zullen we ook rekening houden met haar wensen en behoeften. Voor nu staat ze meestal als eerste te trappelen in de gang met haar schoenen aan om te vertrekken.

Binnenkort deel ik met jullie ook onze avondroutine en hoe we daar rust ingebouwd hebben!

Hoe verloopt jullie ochtendroutine? Komen jullie soms wel eens te laat op school of op het werk?

IMG_20180924_083021


2 reacties op ‘Op tijd de deur uit geraken ’s ochtends is bij ons een gedeelde verantwoordelijkheid

 1. Ik kom af en toe te laat. Dat heet hier ‘flexibilitijd’. 😍 Bij ons ging het ook via overleg toen het moeilijk ging. Ik vroeg mijn zoon, toen zes, hoe het anders kon. Hij zei: “Als je ipv ‘als je nu niet opstaat, zijn we te laat’ zou zeggen: ‘als je nu opstaat, zijn we op tijd’, dat zou beter werken voor mijn. We kunnen zoveel van ze leren… ❤️

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.