Kadotip: knutselen met afval via de paketten van Re-Cycle-Me (review)

Ik was heel erg benieuwd toen Re-Cycle-Me contact met me nam. ‘Paketten om de knutselen met afval’ leek me wel een heel fijn initiatief om kinderen ecologischer en bewuster te leren omgaan met materiaal en afval. Zeker na mijn blogartikel met  10 simpele tips om ecologischer te gaan leven, leek het knutselen met afval me een hele mooie aanvulling!

 

Schermafbeelding-2016-06-29-om-16.08.50Ik ging meteen op zoek naar meer informatie over de visie en de leuze achter het bedrijf Re-Cycle-Me. Ik bezocht de website en vond meteen duidelijke informatie terug over hoe ze op het idee kwamen om te gaan knutselen met afval en hoe ze dit op de markt hebben gebracht. Ik bekeek de pakketten en vond het wel jammer dat er een opdeling werd gemaakt naar jongens- en meisjespakketten. Ik had doorgegeven dat ik 2 dochters had dus ik was wel benieuwd naar het pakket dat wij zouden mogen ontvangen thuis.

The unboxing! 2 enthousiaste meisjes toen ze zagen wat ze gekregen hadden!

Voorbereiding

IMG_20181011_193757Vlak na het openen van de doos hebben we ook meteen een knutselmoment gehouden met onze kinderen. Dat was heel leuk. We wisten niet op voorhand welke doos we hadden opgestuurd gekregen dus we hadden niet al het nodige materiaal in huis. Ik had me wel voorzien op wc rolletjes en keukenrolletjes, en we hadden ook nog oude brikken van melk, maar we hadden een speciaal model van yoghurtbrik nodig en die hebben we niet standaard in huis, en ik denk veel Belgen niet. Als je de doos gewoon hebt liggen kan je wel op voorhand kijken welk materiaal je nodig hebt want dat staat mooi beschreven op de verpakking, heel handig! Al vind ik het persoonlijk niet de bedoeling dat je speciaal bepaalde producten moet gaan kopen omdat je net dat type afval nodig hebt.

Materiaal

IMG_20181011_193937De doos is gevuld met allerlei knutselmateriaal dat je nodig hebt om je afval om te toveren tot een mooi knutselwerkje! Onze doos had het thema ‘Turning garbage into a jungle’ en daar kan je zo’n 8 verschillende figuurtjes mee maken: een giraf, een aap, een leeuw, een olifant, een zebra, een krokodil, een vogel en een auto! Er zit een goede handleiding in de doos die stap voor stap uitlegt wat je moet doen om de figuren te maken, heel handig. Het materiaal zelf dat in onze doos zat, was foam of rubber, houten stokjes, stickers, vormpjes om te knippen en gekleurd papier. Dit materiaal zat verpakt in een kartonnen doos en papieren zakjes, dus er kwam geen plastiek aan te pas! Een dikke plus voor deze eco-mama.

Wat je niet kan afleiden uit de doos is of het materiaal zelf ook binnen het ecologisch thema past. Dat vind ik persoonlijk jammer. Verder zitten er wel wat dingen in die veel mensen standaard in huis hebben (bv saté stokjes en gekleurd papier) dus ik stel in vraag of de doos zo uitgebreid moet zijn. Daarover zullen de meningen verdeeld zijn – sommige mensen willen ongetwijfeld een all-in-one pakket – maar persoonlijk als ik wil knutselen met afval vanuit ecologisch standpunt, wil ik zoveel mogelijk materiaal hergebruiken en niet nog extra materiaal in huis moeten halen. Maar misschien ben ik dan gewoon een moeilijke klant 😉

Een belangrijk voordeel is toch wel dat je de handleiding kan bewaren voor toekomstige knutselmomenten en toch nog de figuurtjes kan hermaken met eigen afval en materiaal!

Ons knutselmoment

Het maken van de knutselwerkjes vraag toch wel wat handigheid, dus onze 6 jarige was blij dat we samen konden knippen en plakken. Dit maakte het knutselmoment voor ons een gezellig samenwerk moment, iets wat we anders heel weinig doen omdat onze kinderen normaal gezien heel zelfstandig knutselen en kleuren. We hebben ons echt geamuseerd samen, en dat was voor ons toch wel het belangrijkste pluspunt van het knutselpakket! Dat maakt het voor mij ook wel een leuke kadotip als je zo eens iets anders wil geven aan kinderen voor hun verjaardag of kerst.

De kinderen waren zeer enthousiast over de verschillende figuurtjes/diertjes die ze konden maken en hadden zelfs moeite met kiezen. Nora koos de giraf – een ware uitdaging!- en Annabel de vogel. Nora en papa hebben heel mooi samen geknutsel en de giraf ook effectief meteen afgewerkt. Maar onze 2,5 jarige heeft zich eerder geamuseerd met de knutselresten van mama, ze maakte er haar eigen kunstwerkje mee:

En ook de knutselwerkjes werden uiteindelijk gerecycleerd: Annabel gaf haar vogeltje aan haar kinderbegeleidster in de crèche voor de ‘dag van de kinderbegeleider’ en Nora gaf haar giraf aan oma als geschenk. Win-win en iedereen tevreden!

 

Nog even onze bevindingen op een rijtje:

Pluspunten:

  • De benodigdheden staan duidelijk op de verpakking vermeld
  • Het materiaal is verpakt in karton en papier, niet in plastiek
  • Er zit een zeer duidelijke handleiding bij die je kan bewaren
  • Ons knutselmoment was er eentje van samenwerken!
  • De kinderen waren heel positief over de figuurtjes en hebben het meteen helemaal afgemaakt.
  • Het is een ideaal kadootje als je eens iets anders wil geven aan kinderen voor een verjaardag of kerst!

Minpunten:

  • Er zit veel materiaal in de doos dat wij ook in huis hebben
  • Je hebt ook ‘afval’ nodig dat je misschien standaard in huis hebt
  • Er staat nergens vermeld of het knutselmateriaal ook ‘eco’ is
  • De knutseldoos vermeld als leeftijd 4+ maar voor onze 6-jarige was het toch nog moeilijk om echt alleen te maken

Conclusie: wij hebben ons reuze geamuseerd met de pakketten van re-cycle-me. De knutsels zitten goed in elkaar en zien er mooi uit. Daarom is het voor mij zeker een leuke kadotip als je wel eens wat anders wil geven aan de kinderen met een verjaardag of kerst!


Disclaimer: ik kreeg een doos van Re-Cycle-Me om te reviewen, en ik heb deze review eerlijk vanuit onze bevindingen geschreven. 


2 reacties op ‘Kadotip: knutselen met afval via de paketten van Re-Cycle-Me (review)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.