Hoe laat je een kleuter rustig afscheid nemen aan de schoolpoort?

Vorige week maandag was het zover. Onze kleine blondie ging voor de eerste keer naar school. In september schreef ik nog een briefje aan mijn bijna-kleuter, en wat ik daar voorspelde is wel wat uitgekomen.

img_20181104_164430_bokeh6858472741598160551.jpg

Halve dagen naar school

img_20181110_0930511139284735810132958.jpgWe kozen ervoor om haar in het begin maar halve dagen naar school te laten gaan. Met een beetje gepuzzel met verlof en vooral hulp vanuit verschillende hoeken (grootouders, buren en vrienden), kunnen we haar elke middag gaan halen, nog tot aan de kerstvakantie. We kozen hier bewust voor omdat we haar zachtjes willen laten wennen aan een nieuw ritme en een nieuwe omgeving, en ook omdat we weten dat ze een gevoelig meisje is dat veel te verwerken heeft, vooral ’s nachts. We wilden de schoolstart zo zacht mogelijk maken voor haar maar zeker ook voor ons want ontprikkelen doet zij thuis en dus ook ’s nachts en daar moet je nu eenmaal rekening mee houden of je gaat eraan ten onder.

De eerste week ging goed!

Al bij al is de eerste week goed verlopen, zowel voor onze meid als voor ons. Ze was heel erg enthousiast over school, over haar klas en alle activiteiten die ze mee mocht doen. Ze doet graag aan turnen en ook over het schilderen met de handen heeft ze al veel verhalen verteld. Ik zie haar elementen uit de klas meenemen in haar spel, bv boekjes lezen en iedereen toespreken met ‘sssst, stilletjes zijn’ of een vingertje opsteken en roepen “kindjes, flink luisteren!”. Dat is op zich een heel goed teken.

img_20181105_083030_011170463254890968883.jpg

Afscheid nemen is moeilijk

Het enige wat nog niet heel lekker gaat, is het afscheid nemen aan de schoolpoort. De eerste dag mochten we haar afzetten in de klas, maar vanaf dag 2 worden de kleuters afgezet aan de poort van de kleuterspeelplaats bij de juffen die daar staan en dat is dus niet noodzakelijk je eigen juf. Dat afscheid nemen aan de poort ging tot nu toe nog niet zo vlot. Maar dat zijn we gewoon van in de crèche. Daar hadden we een vast ritueeltje en dat hielp haar heel goed met de overgang, alleen hebben we dit ritueeltje nog niet kunnen oefenen voor school.

img_20181101_1638527501536535922964359.jpgIk vond het zelf als mama geen makkelijke oefening, omdat ik weet hoe graag ze gaat en hoelang ze er al naar uitkijkt. Maar als ik dan zie hoe moeilijk dat overgangsmoment gaat, is dat echt geen leuke ervaring om de dag te starten. Ik wilde zo graag haar in alle vertrouwen naar school laten gaan, en afscheid kunnen nemen zonder de connectie te verliezen en haar zomaar over te laten aan de juffen aan de poort zonder de geruststelling dat de dag goed zou verlopen voor haar.

Hoe kan ik dit oplossen?

Ik deed daarom op donderdag een oproep via Facebook en Instagram voor een aantal tips om het afscheid makkelijker te maken. Ik kreeg een paar heel leuke en bruikbare dingen te horen, die ik graag met jullie deel:

 • hou het afscheid zo kort als mogelijk
 • probeer elke ochtend hetzelfde te doen
 • neem afscheid met een kus en knuffel op een rustige plek, voor je naar de poort gaat
 • vertel over het afscheidsmoment, al voor je naar school vertrekt
 • vertel duidelijk in stapjes wat je gaat doen
 • vertel dat je hem of haar zeker terug komt halen, en ook wie dat die dag gaat doen
 • geef je kind iets mee van jezelf, bv een knuffel of een sleutelhanger
 • teken een hartje op het hand van je kind en je eigen hand en leg het op elkaar, vlak voor het afscheid
 • geef je kind en jezelf de tijd
 • wees zelf rustig en vertrouw erop dat het goed komt, dat straalt uit naar je kind

Ik heb er zelf die avond ook lang over nagedacht en ik kwam tot de conclusie dat het eigenlijk ok was dat de overgang nog moeilijk verliep. Het is tenslotte wel een grote stap en dat verdriet van afscheid nemen mag er ook echt wel zijn.

Het is ook de manier waarop ik er zelf mee omga die zal bepalen met welk gevoel mijn meisje achter blijft. Als ik het verdriet kan aanvaarden en haar wat kapstokjes kan geven om de moeilijke overgang aan op te hangen, zal het vast steeds beter gaan.

Hoe ging het op vrijdag?

img_20181102_1218483043915138476690210.jpgIk ben ’s morgens thuis al beginnen vertellen over het afzetten op school, hoe het zou lopen en wie haar zou komen halen die middag. We zijn eerst grote zus gaan afzetten aan de poort van de lagere school waarop ze zelf meteen zei “en nu naar mijn poort”. Ik heb haar bewust de hele tijd gedragen in de weg naar school om het lichaamscontact te houden en het vertrouwen te vergroten. Eens bij de kleuterpoort herhaalde ik nog eens “nog een knuffel en een kusje en dan gaat mama werken en ij naar school. Oma komt je deze middag ophalen”. Ze rukte zich zelf los en stapte vol vertrouwen naar de poort. Ze wandelde binnen maar versteef toen, het was nog te moeilijk, hoe graag ze zelf wilde. Ze draaide zich om, begon te wenen en kwam terug gelopen. En ik vond dat helemaal ok. Ik zei “dat heb jij echt goed geprobeerd”. Ik gaf haar nog een zoen en gaf haar zo door aan de juf bij wie ze nu zelf in de armen wilde.

Het verdriet wegnemen kan ik niet, en dat hoef ik ook niet. Maar ik kan het wel wat zachter en makkelijker maken door liefdevol te blijven en haar gerust te stellen. Volgende week proberen we gewoon nog eens en nog eens tot het lukt. En het zal ons zeker lukken.

Snelle update maandag 8.45u: het is ons gelukt! vanmorgen is ze zonder wenen en met veel vertrouwen naar binnen gewandeld. We zijn met 3 naar de poort gegaan, Nora, Annabel en ik, hebben allebei nog een dikke kus en knuffel gegeven en plots was ze weg! Dat was een heel fijn gevoel om de week te starten. Ik had ze vanmorgen weer heel goed voorbereid door te zeggen wat er allemaal zou gebeuren, dat ze vandaag turnen had en wie haar kwam halen. We blijven nu hetzelfde doen tot er weer nood is voor iets anders. Alles komt altijd goed ❤

img_20181102_1443304341606007114275422.jpg


 

Vond je deze blog fijn om te lezen? Je doet me een groot plezier om hem te ‘liken’ en delen!

20181111_221916_00017425215387292385969.png

Ik blog ook over goed genoeg ouderschap. Wil je zelf ook meewerken aan de reeks bewust maar niet perfect ouderschap? Dan kan! Neem even contact met me op en ik geef je meer informatie.

SHARING IS CARING ❤


3 reacties op ‘Hoe laat je een kleuter rustig afscheid nemen aan de schoolpoort?

 1. Binnen enkele weken hebben wij ook een schoolgaande peuter. De tips komen dus goed van pas! Al hebben wij hier wel al afgesproken dat papa de eerste dagen voor zijn rekening zal nemen, omdat ik het best moeilijk ga hebben… Wij hebben voorlopig geen halve dagen voorzien, dus hopelijk lukt dat ook zonder al te veel problemen…

  Geliked door 1 persoon

  1. Spannend he 🙂 ieder doet het naar zijn eigen kunnen! Mogen de kindjes slapen over de middag bij jullie in school? De andere instappertje gaan ook hele dagen en volgens mij loopt dat ook meer dan prima hoor, komt goed 🙂

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.