Bewust maar niet perfect: mama Fleur heeft een mooie boodschap voor alle mama’s die twijfelen aan zichzelf

flowerpot-2756428_1920

In de reeks ‘bewust maar niet perfect’ deel ik vandaag een blog van mama Fleur. Zij beseft dat haar keuzes vaak veraf liggen van de keuzes die de maatschappij maakt, maar dat is ok. Ze heeft een mooie boodschap voor alle ouders die twijfelen aan zichzelf, lees zeker door tot het einde! Volg Fleur op Het leven door een Fleurige bril waar ze zelf ook blogt over het ouderschap en haar lieve kijk op de wereld en de dingen van elke dag.


Mama met een buikgevoel

Aangezien ik op jonge leeftijd kindjes had, heb ik nooit echt veel voorbeelden gehad in mijn leven. Mijn zus volgde de meest voorkomende adviezen en instanties en mijn schoonzus deed steeds beroep op haar buikgevoel.

Ik heb een moeilijk traject afgelegd om zwanger te geraken, mijn zwangerschap was loodzwaar alsook mijn bevalling. Die omstandigheden zorgden ervoor dat ik het gevoel had dat de opvoeding van onze zoon mijn enige kans zou zijn en ik wou het perfect doen.

Quinn lag een uurtje nadat ik op de kamer was ( ik had een spoedkeizersnede gehad ) bij mij op mijn buik toen een verpleegster hem weghaalde om een check-up te doen van mijn bloeddruk. Na de check-up werd Quinn in een apart bedje gelegd ookal gaf ik duidelijk aan dat dat niet was wat ik wou. Aangezien de verpleegster niet luisterde naar wat ik zei, heb ik mijn vriend wakker gemaakt die Quinn terug bij mij legde. Dat was voor mij de start van het bewust moederschap. Het advies voelde echt niet goed aan.

Ik beloofde mezelf toen om naar mijn eigen hart te luisteren en mijn kind te volgen.

Onze keuzes zijn de onze

De eerste maanden na de geboorte van Quinn wogen serieus door. Quinn had verborgen reflux. Hij huilde heel veel en ik zag mijn energie slinken.

De meerderheid van de mensen trokken en trekken nog steeds onze manier van opvoeden in twijfel en dat is hun goed recht. Ik moest Quinn maar laten huilen, tijd maken voor mezelf, voor ons als koppel, bij vriendlief slapen ipv bij zoonlief enzo verder… Ik geloof niet in gemiddelden of statistieken.

Elk kind is uniek en elk kind heeft het recht te groeien en te bloeien. Wij proberen onze kindjes te ondersteunen in die groei.

Quinn was een uitdagende baby maar nooit heb ik hulp gevraagd. Dat is niet de juiste of de verkeerde manier dat is gewoon onze keuze.

IMG_0871

De keuzes die ik maak liggen vaak veraf van diegene die de maatschappij maakt. Ik kies ervoor om onszelf voorop te stellen of dat nu thuis is, in de winkel of op uitstap. Elk lid van ons gezin is evenwaardig en iedereen heeft zijn eigen gevoelens en daar proberen we tijd en ruimte voor te maken. Ja, dat wilt ook zeggen dat ik wel eens op de grond zit in de supermarkt om te vragen wat er is met Quinn en samen een oplossing te zoeken. Ik heb op dat moment 2 keuzes, ik maak contact met hem en na 2 minuten hebben we een oplossing gevonden waar we ons allebei goed bij voelen of ik negeer zijn gevoelens en mag de rest van de tijd met een peuter die driftig is en voor de helft uit ons winkelkarretje hangt, de rest van mijn boodschappen proberen doen. Mijn keuze is dan snel gemaakt en meestal is het gewoon omdat hij veel lekkers ziet en een schelletje brood is vaak al de oplossing.

Dubbel geluk, dubbele aandacht?

Aangezien ik niet snel zwanger was van Quinn en er een aantal complicaties waren, dacht ik niet dat we nog een tweede kindje zouden krijgen. Ik was bang om elke maand onder druk gezet te worden en te kijken op de kalender, bang om 9 maanden ziek te zijn en bang om een baby te hebben die niet stopt met huilen. We besloten de natuur zijn gang te laten gaan en het lot te laten beslissen. Kwam er toch een tweede? Met veel plezier maar zonder gebukt te gaan onder de druk die er bij Quinn wel achter zat.

Juni 2017 was het al zover. We verwachtten ons tweede kindje. Jammer genoeg was de zwangerschap een buitenbaarmoederlijke zwangerschap en eindigde die dus niet in een wolk van een baby. Ik heb afgezien die maand want ik veronderstelde dat dat echt de kans geweest was op een gezin van 4. Toch bleek ik een maandje later opnieuw zwanger van ons popje Ellie. De volledige zwangerschap heb ik mijn hoofd gebroken over het verdelen van de aandacht, raad gevraagd aan Jan en alleman terwijl dat mij niet vooruit hielp.

IMG_2180

Ik deed uiteindelijk wat ik mezelf voorgehouden had.

Ik liet los en vertrouwde op mijn gevoel dat het wel goed zou komen.

Ellie is ondertussen 5 maandjes. Van de echt pittige kant van het moederschap met 2 jonge kindjes heb ik nog niets gemerkt. Tuurlijk hebben wij weinig tijd voor onszelf en voor elkaar maar wij hebben daar bewust voor gekozen. Ik hoop dat wij onze kindjes de basis meegeven die we ze willen meegeven.

Bewust ouderschap

Ben ik de perfecte moeder? Neen, absoluut niet maar elke dag doe ik mijn best om keuzes te maken waardoor ik de mama ben die ik wil zijn.

IMG_2181

Bewust moederschap is een onderdeel van bewust leven. Ingaan op de noden van je kind staat niet gelijk aan het negeren van je eigen behoeften. De kunst ligt in het vinden van een evenwicht waardoor niemand in de kou blijft staan. Als je bijvoorbeeld op het toilet zit met en je kind komt aan je been trekken om te spelen dan is het echt oké om te zeggen dat hij/zij eventjes moet wachten en je onmiddellijk gaat helpen maar je eventjes naar het toilet moet. Een ander voorbeeld is dan weer dat mijn partner hele lange dagen werkt en ’s avonds ook eventjes wilt ontprikkelen voor Quinn hem begraaft onder boekjes, dieren, nieuwe woordjes, wauw’s en oooooh’s en ook daar moet ook ruimte voor zijn.

Voor mij is bewust moederschap niets meetbaar, niets tastbaar maar wel een gevoel. Het gevoel dat ik naar mijn eigen gezin kijk en niet naar hoe anderen het doen. Het besef en het aanvaarden dat het eens goed gaat en andere dagen eens minder. Als Ellie huilt en Quinn heeft een driftbui heb ik absoluut handen tekort maar ik probeer steeds 1 ding tegelijk te doen. Moeder dat ben je bij de geboorte van je kind en eigenlijk al vanaf het moment dat je mama wilt worden, mama zijn is voor mij een ontwikkeling. Elke dag een evolutie van mezelf, zonder te moeten voldoen aan bepaalde verwachtingen. Soms ga ik in ” stijgende lijn” en soms zak ik als een pudding in elkaar.

IMG_1883

Ik ben een ongelofelijk gelukkige mama die haar evenwicht elke dag opnieuw zoekt. Wat vandaag werkt, werkt morgen niet meer maar elke dag opnieuw brengt mijn buikgevoel mij de raad die voor ons werkt.

Als je mij vraagt wat ik graag wil zeggen tegen jonge/kersverse mama’s dan wil ik graag zeggen dat je niet hoeft te twijfelen aan je gevoel. Jij hebt je baby laten groeien in je buik en ik ben ervan overtuigd dat jij degene bent die je baby het best kan aanvoelen. Niemand kan voor jou bepalen wat ” juist ” of ” fout” is.

Geloof in jezelf en vertrouw op jezelf.

❤️


IMG_1075
Over de schrijfster

👩 Fleur Van Steenkiste 👩
👑 26 jaar
💑 9 jaar partner van Dean
🤱Mama van 👦 Quinn (2) & 👶Ellie ( 7 maand )
👩‍🍳👩‍🏫👩‍⚕️ thuisblijfmama
🏖passie voor reizen

Volg me op instagram: https://www.instagram.com/hetlevendooreenfleurigebril/


Vond je deze blog fijn om te lezen? Je doet me een groot plezier om hem te ‘liken’ en delen!

Ik blog ook over goed genoeg ouderschap. Wil je zelf ook meewerken aan de reeks bewust maar niet perfect ouderschap? Dat kan! Neem even contact met me op en ik geef je meer informatie.

SHARING IS CARING ❤

Lees meer over goed genoeg ouderschap :

Op deze blog

Als gastblogger voor VIVA-SVV


Een reactie op “Bewust maar niet perfect: mama Fleur heeft een mooie boodschap voor alle mama’s die twijfelen aan zichzelf

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.