Ons sint verhaal

Ik zie overal sintfoto’s verschijnen. Van sintbezoeken, van de sint-intrede en zelfs van schoenkado’s en sintversiering allerhande. In ons huis is er nog geen spoortje sint te bespeuren en dat is een bewuste keuze.

Opbouwende spanning

Dit weekend hebben wij zoals altijd geknutseld, tv gekeken, naar de hobby’s geweest en tijd doorgebracht samen. Geen van mijn kinderen was zich bewust dat er in veel steden een sint intrede of optocht was. Het is vandaag 19 november, dus we moeten nog 17 keer slapen voor 6 december. Dat is een spanningsveld dat te groot is voor een kind om te dragen. Als we daar goed 10 dagen op voorhand mee beginnen is het spannend genoeg, ook volgens experten!

Zelfs voor onze 6 jarige is de komst van de sint een spannend gebeuren. Ik wil haar geen onnodige stress bezorgen. En ik wil er al helemaal geen voorwaardelijk gebeuren van maken.

De sint gaat niet over straffen en belonen …

Ik vraag onderstaande niet aan de kinderen, maar aan jou:

Ben jij braaf geweest dit jaar?

Kan jij je zelfs nog wel herinneren wat je dit jaar allemaal deed? Natuurlijk deed je al wel eens iets dat niet door de beugel kan, we zijn tenslotte mensen en we hebben allemaal wel eens een slechte dag. Zou jij niet zenuwachtig worden als je wist dat er ergens een man een kruisje zet in zijn boek bij alle brave volwassenen? Ik alleszins wel. Daarom zal je mij nooit horen zeggen dat ze braaf moeten zijn, want dat anders de sint niet komt. Dat heeft natuurlijk ook te maken dat wij opvoeden zonder straffen en belonen, om onze kinderen alle kansen te geven zelf goed gedrag te laten zien, en niet omdat ze anders geen snoepje krijgen. 

… maar wel over een magisch verhaal

Het verhaal dat ik vertel aan mijn kinderen gaat als volgt:

Sint Nikolaas leefde heel lang geleden. Hij maakte zelf speelgoed. Op een dag ontdekte hij dat niet alle kinderen speelgoed kregen of dat sommige kinderen meer kregen dan anderen. Daarom ging sint nikolaas zelf speelgoed maken voor alle kinderen. Hij deelde evenveel uit aan iedereen: blak of zwart, arm of rijk, groot of klein, hij vond dat alle kinderen iets moesten krijgen. Daarom doet hij dat vandaag nog altijd: speelgoed uitdelen aan alle kinderen in de wereld, om zijn verjaardag te vieren.

Mijn kinderen vinden dat een prachtig verhaal. Ze zijn dan ook helemaal in de ban, want de sint komt (hij komt sowieso!) maar ze weten niet wanneer, en wat hij zal brengen en of er veel chocolade bij is. En hoe geraakt hij binnen, en kan hij dat wel stilletjes? Hoor jij hem? Nee ik ook niet. Misschien moeten we een raam openzetten! Maar ik denk dat hij stiekem een sleutel heeft van onze voordeur … Kinderen vullen zelf de magie in van een aloude traditie. Ik hou van tradities, dat kon je al lezen in een andere post. Ik zal nooit vertellen dat de sint nog echt leeft, en dat hij echt over de daken klimt, en dat de sinten in de winkel hulpsinten zijn. Ik zal nooit vertellen dat mama’s en papa’s eigenlijk kadootjes geven om de sint te eren, al vergeten we soms dat het daarover gaat. Ik zal nooit vertellen dat niet alle mama’s en papa’s geld hebben om grote kado’s te kopen, of dat niet alle kinderen ter wereld ook echt kado’s krijgen. Die magie vullen ze zelf in. Onze oudste gelooft nog altijd in de sint, maar er komt zeker een moment dat ze het verhaal anders zal interpreteren. Ik ben niet degene die haar magie in stand houdt, dat doet ze zelf, en dat is het mooiste aan het hele sint gebeuren ❤


Vond je deze blog fijn om te lezen? Je doet me een groot plezier om hem te ‘liken’ en delen!

Ik blog ook over goed genoeg ouderschap. Wil je zelf ook meewerken aan de reeks bewust maar niet perfect ouderschap? Dan kan! Neem even contact met me op en ik geef je meer informatie.

SHARING IS CARING ❤Een reactie op “Ons sint verhaal

  1. Bij ons worden de boekjes met sinterklaasverhalen ook pas bovengehaald op 1 december ! In de reclamefolders hebben ze wel al gekeken : zo kunnen we op tijd onze inkopen doen !

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.