Klimaatmars vs Pukkelpop: een weerwoord aan de criticasters.

Onze jeugd komt op straat. Ze komen op. Voor hun toekomst, voor onze planeet, voor een beter klimaatsbeleid. Ze spijbelen, dat ook. Maar die paar dagen weg van de schoolbanken betekenen niets in vergelijking met wat hen te wachten staat als ze nu geen prioriteiten stellen!

Voorleven doet leven

De doorsnee student heeft een gsm, een laptop, een huis vol spullen en kleren, net zoals hun ouders. De doorsnee student heeft ook een Facebook of Instagram account waarop je dat ook mooi kan volgen. Ze gaan op reis met het vliegtuig met hun ouders en ze eten vaak ook het vlees mee dat hun ouders klaarmaken voor hen. De doorsnee student is een kind of jongvolwassene tussen de 12 en de 20 jaar oud, die geen eigen budget te beheren hebben en die de meeste keuzes over hun huishouden en levensstijl niet zelf maken (in sommige gezinnen is dit anders en dat kan ik alleen maar aanmoedigen!). De doorsnee student leeft onder de vleugels van zijn of haar ouders, leert waarden en normen in dat nest en begint maar pas nu een eigen mening en visie te vormen. De doorsnee student observeert en leeft na wat ze zien en wat hun ouders hen meegeven. Ze hebben nog niet altijd de maturiteit om daaraan te weerstaan. Ze krijgen ook niet altijd de vrijheid om daar tegenin te gaan, hoewel we dat toch van volwassenen verwachten. Maar hoe kan dat, als je dat nooit geleerd hebt?

Hand in eigen boezem

De aantal van die doorsnee studenten komen tegenwoordig op straat, al vechtend voor hun idealen. Dat vind ik mooi, hoe studenten hun rollenpatroon even kunnen loslaten en toch durven opkomen voor dat wat prioritair is, en hoort te zijn, hoewel hun rolmodellen (politici, ouders, maatschappij, …) hen dat niet altijd in dank afnemen. Er komt kritiek, bakken kritiek, over hoe deze studenten evengoed met het vliegtuig reizen, over hoe ze meedoen aan de wegwerpmaatschappij, over hoe ze alle vuilnis en tenten achterlaten op festivals zoals Pukkelpop. Over hoe hypocriet dat wel niet is. Ja dat is waar, ze doen dat. Maar heel eerlijk, doet u dat dan niet? Op een groep uitzonderingen na (en gelukkig wordt deze groep ook steeds groter) doen we allemaal mee aan de wegwerpmaatschappij, produceren we kilo’s afval en verbruiken we meer dan de Aarde ons te bieden heeft. En kan je kinderen kwalijk nemen om ons voorbeeld te volgen, het voorbeeld van de mensen van wie ze het meest houden?

De toekomst begint vandaag

Eigenlijk maakt het weinig uit wat u gisteren deed, of wat een student vorige zomer deed op de festivals. Het is nooit te laat om het roer om te gooien. Wanneer een mens vandaag beslist om het anders te doen, dan gaan we naar verandering. Elke kleine stap is een stap in de juiste richting. Wanneer een mens nu beslist om op te komen voor het klimaat, dan is dat zijn goed recht, en dan kunnen we dat alleen maar toejuichen, hoe hopeloos de zaak ook lijkt. Als uw zoon of dochter meewandelt met de mars, bekijk dan even welke kleine stappen jullie als gezin kunnen zetten om ook daden bij de woorden te voegen. Om echt te veranderen, en om hun idealen mee vorm te geven zodat verandering niet enkel een droom blijft maar een werkelijkheid waar de politiek niet meer onderuit kan. De studenten zijn bereid om ver te gaan, maar dat kan alleen als ze een draagvlak vinden en dat kunnen wij, hun grote voorbeelden, hen bieden. Willen wij hen helpen om de kritische en zelfverzekerde volwassenen te worden die we zelf niet altijd kunnen zijn? Ik denk dat iedereen het antwoord daarop wel weet.

De toekomst begint vandaag. Elke kleine stap richting verandering is een grote stap voor de toekomst. En die toekomst is belangrijk voor hen, net zoals die ooit voor u was of nog steeds is. De toekomst begint bij de jeugd daar op straat, vol idealen en dromen en verwachtingen. Laten we hen niet teleurstellen. Laten we mee vechten, en tonen dat elke stap naar verandering de moeite waard is. Laten we samen zijn, en samen zoeken naar oplossingen. Want samen zijn we de toekomst.


3 reacties op ‘Klimaatmars vs Pukkelpop: een weerwoord aan de criticasters.

  1. ik kende deze discussie niet. Het is mi terecht dat je stelt dat wij ouders bepaald niet het goede voorbeeld geven met betrekking tot duurzaamheid. Al doe ik daar als ouder wel enorm mijn best voor. De toekomst begint vandaag. Met deze mooie zin ga ik een vogende discussie in!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.