Taboe: kan je van al je kinderen evenveel houden?

Laat ik met de deur in huis vallen. Ja, ik hou van beide kinderen onvoorwaardelijk en oneindig veel maar nee, het voelt niet altijd zo. Met het ene kind heb ik een ander soort relatie dan met het andere kind, en met het ene kind heb ik soms een betere klik dan met het andere kind.

Laat ons zeggen dat ik met de oudste niet de beste start heb gekend: geboren met een spoedkeizersnede, ik voelde me gefaald en ik was doodmoe. Gevolg: een hel van een kraamtijd en het scheelde niet veel of ik zat in een postnatale depressie. De verbinding tussen mij en mijn oudste dochter heeft de eerste 2 jaar van haar leven vaak aan een dunne draad gehangen. We vonden pas een weg toen ik mijn moedergevoel meer durfde te volgen, het mild ouderschap ontdekte en straffen achterwege liet. Sindsdien knokken we allebei heel erg om in verbinding te blijven en dat faalt af en toe. Het voelt soms alsof ik haar te kort heb gedaan en dat gevoel brengt vaak onrust in mijn hoofd en in mijn hart. Maar we zijn een goed team en de liefde houdt ons overeind.

Mijn jongste dochter werd geboren onder ideale omstandigheden, ook al was dat een geplande keizersnede. We hadden een mooie kraamtijd samen en wat mijn oudste dochter me leerde heb ik vanaf dag 1 met mijn jongste dochter opnieuw mogen ervaren. De verbinding tussen ons staat als een huis, en het voelt enorm vertrouwd om haar bij me in de buurt te hebben. Haar opvoeden lijkt altijd zoveel makkelijker. Maar ik besef heel goed dat dit alleen maar komt omdat het pad reeds geëffend is en omdat ik al heel wat skills heb verworven in het ouderschap door mijn eerste kind.

Wil dat dan zeggen dat ik het ene kind liever zie dan het andere? Nee, ik zie ze allebei even graag. Op sommige momenten daagt die liefde ons uit, op andere is de liefde vanzelfsprekend. En dat is helemaal ok. Elke relatie kent ups en downs. Ik weet nu zeker dat ik van allebei mijn dochters evenveel kan houden. Heb ik daar ooit aan getwijfeld? Ja. Toen ik voor de tweede keer zwanger was wist ik niet of het goed zou komen met die liefde. Maar zoals bij alles in de fysica, groeit de liefde exponentieel met het aantal kinderen. Want liefde voldoet aan de wetten van de fysica. En daar kan geen enkele chemische reactie verandering in brengen!


4 reacties op ‘Taboe: kan je van al je kinderen evenveel houden?

  1. Ik heb 5 kinderen tussen de 4 en de 9 jaar oud. Ik vind het een hele uitdaging dat ‘evenvelen’. Het is een feit dat het ene kind gewoon duizend keer aanweziger is dan het andere. Ik probeer af en toe bewust een moment in te lassen met elk van mijn kinderen apart. Net vandaag ging ik met mijn zoontje van 6 (helft van een niet-identieke tweeling) zwemmen. Hij was eerst heel blij toen ik het hem voorstelde, vanmorgen zag hij het totaal niet meer zitten, op weg naar het zwembad was hij tegendraads en verdrietig, maar ach wat was het leuk en zinvol voor ons allebei.

    Geliked door 1 persoon

    1. Ik heb ook altijd het gevoel dat het in fases gaat. De ene periode ben je even meer bezig met het ene kind en de volgende periode weer met het ander. Zoals je zegt ook erg kindafhankelijk. Evenvelen vind ik sowieso onrealistisch en ook niet nodig denk ik. Bedankt voor je reactie😘

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.