Eco lifestyle: blogster Mirjam Hart deelt haar ecologisch verhaal

Een duurzaam leven klinkt mooi, we kennen allemaal de voor- en nadelen van consumeren, afval produceren en een grote voetafdruk. Maar de weg ernaar toe lijkt niet altijd simpel. Daarom laat ik in deze reeks een aantal bloggers aan het woord over hun, soms hobbelige weg, naar een meer duurzaam bestaan. Vandaag vertelt Mirjam hoe ze met kleine stapjes meer ecologisch ging leven. Volg Mirjam op eengoedverhaal.nu


Mijn naam is Mirjam Hart. Samen met mijn vriend Bram en 3 kinderen (Noah van 12, Eli van 4 en 1-jarige Filou) wonen we in Zwaag, Noord-Holland. Sinds een paar jaar proberen we ons huishouden te verduurzamen. Soms gaat dat met grote sprongen, soms met kleine stapjes en soms zelfs met een klein stapje terug. Op mijn blog eengoedverhaal.nu deel ik tips en ervaringen over duurzaam wonen en leven, maar ook gezellige uit tips en makkelijke diy’s. 

Duurzaam wonen

Een beter milieu begint bij jezelf. En in ons geval in ons huis. Sinds een jaar wonen we in deze koopwoning met energielabel A. We hebben nog geen grote aanpassingen aan het huis gedaan om het nog energiezuiniger te maken, maar een warmtepomp is nog wel iets waar we in de toekomst in willen investeren. 

We proberen nu vooral duurzaam te leven waar we kunnen. Ik zet bijvoorbeeld liever de verwarming een graadje lager en doe dan dikke sokken en een dikke trui aan. In de tuin staat een regenton waar we water uit halen om bijvoorbeeld de planten water te geven en de ramen te lappen. 1x per week doen we zoveel mogelijk boodschappen met de auto. Doordeweeks haal ik de dingen die we nog nodig hebben gewoon lopend. Ik heb geen rijbewijs, dus ik ben sowieso heel erg op het openbaar vervoer en de fiets aangewezen.

Ik ben dol op interieurstyling, maar ook hier probeer ik milieubewuste keuzes te maken. Ik koop zoveel mogelijk tweedehands meubels en accessoires. Op de vloer op de eerste verdieping ligt een houten vloer en op zolder marmoleum. In de woonkamer willen we ook nog marmoleum laten leggen. Natuurlijke materialen hebben hier de voorkeur boven bijvoorbeeld pvc. Dat is dan wel goedkoper, maar minder goed voor het milieu. 

Eco lifestyle met kinderen

Ik vind het heel belangrijk om onze kinderen ook zo milieubewust mogelijk te maken. Met de kleintjes gaat dit prima, want die weten eigenlijk niet beter. Onze tiener heeft er meer moeite mee. We eten bijvoorbeeld geen vlees meer en dat mist hij wel. Als we uit eten gaan mag hij van mij wel iets met vlees bestellen, maar thuis eten we vegetarisch en soms een visgerecht. 

Kleding voor mezelf en de twee kleintjes koop ik zoveel mogelijk tweedehands en anders een eco merk. Liefst van eigen bodem.

 Lees ook: https://eengoedverhaal.nu/blog/15x-duurzame-mode-voor-kids/

Noah krijgt sinds kort kleedgeld. Om te voorkomen dat hij losgaat op goedkope fast fashion hebben we de afspraak gemaakt dat wanneer hij kiest voor iets duurzaams (kleding van bijvoorbeeld bamboe of eco katoen of tweedehands) dan betalen wij de helft. 

Voor Filou gebruiken we wasbare luiers en wasbare billendoekjes. Ik baal echt dat we hier niet veel eerder mee zijn begonnen. Tijdens mijn laatste zwangerschap haalden we meteen 2 maten in huis. Voor de baby en voor Eli. Slechts een paar weken heeft Eli de wasbare luiers gedragen en was al snel dag en nacht zindelijk. Hopelijk gaat het met Filou ook zo snel. Ze geeft nu al wel vaak aan wanneer ze moet poepen. 

Duurzaam shoppen

Zoals ik al zei kopen we zoveel mogelijk tweedehands. In ons huishouden vervangen we langzamerhand ook veel dingen voor een duurzaam alternatief. Zo verruilden we ons Nespresso apparaat voor een coffee maker met wasbaar filter. We kopen steeds vaker in bulk en bewaren alles in glazen potten. Dat staat ook nog eens leuk in de keuken. Mijn vriend bakt nu ons brood zelf.

In de badkamer zijn ook een aantal aanpassingen gedaan. We gebruiken nu blokken zeep in plaats van vloeibaar, hebben de kleintjes tandenborstels van maiszetmeel en gebruik ik wasbare wattenschijfjes. 

Lees ook: https://eengoedverhaal.nu/blog/duurzame-badkamer-milieubesparende-tips-voor-in-de-badkamer/

Met boodschappen doen letten we ook op wat we kopen. Zoveel mogelijk biologisch en fair trade. Ook hebben blik en glas de voorkeur boven plastic. Natuurlijk gaan onze katoenen zakjes mee om fruit, groente en aardappelen in te kopen. Nog steeds vind ik dat we teveel afval hebben van onze boodschappen, maar het wordt iedere keer een beetje minder. 

Vind je he leuk om ons te volgen op deze duurzame missie? Volg mij dan op Instagram @mirjam_hart of houd mijn blog in de gaten.

Liefs,

Mirjam


Over de schrijfster

Mirjam is mama van 3 kinderen en woont samen met haar gezin in Zwaag, Noord-Holland. Sinds een paar jaar probeert ze haar huishouden te verduurzamen en die reis deelt ze op haar blog!

Volg Mirjam op eengoedverhaal.nu

Volg Mirjam ook op instagram!


Vond je deze blog fijn om te lezen? Je doet me een groot plezier om hem te ‘liken’ en delen!

Deze blog is de eerste in de reeks eco lifestyle en maakt deel uit van de eco challenge!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.