De ecologische keuken

Het eerste thema in deze eco-challenge gaat over de plaats waar de meeste mensen het liefst en vaakst vertoeven tijdens hun gezinsleven en dat is de keuken! In ons gezin is de keuken alvast letterlijk en figuurlijk het hart, ook omdat ze in het midden van ons huis ligt en er best veel plaats is voor de kinderen om te spelen.

Als je nadenkt over wat je allemaal wel een niet in je keuken doet, en welke spullen er in je keuken aanwezig zijn, kan dat wel eens verschillen van gezin tot gezin maar in essentie doen we vaak dezelfde dingen in onze keuken: eten maken, afwassen, gezellig samen zijn.

First things first: over plastiek

Wat voor materiaal gebruik jij tijdens het koken en om je eten te bewaren? Plastiek, RVS, hout, metaal? Ik denk dat in alle keukens wel van alles iets terug te vinden is. Het enige materiaal dat niet ok is om in de buurt van warm eten te gebruiken, blijkt plastiek. Uit meer en meer studies komt naar voor dat plastiek in combinatie met warmte hormoonverstoorders vrijmaakt. De juiste effecten van deze verstoorders zijn nog niet helemaal gekend, maar de kans dat er negatieve effecten zijn is toch vrij groot. Meer en meer wordt er dan ook aangeraden om plastiek zoveel mogelijk te bannen uit de keuken. Ikzelf ben dan ook bezig met het bannen van plastiek uit de keuken, niet alle plastiek gaat weg, ik laat het samenhangen met het doel van het voorwerp, maar sommige dingen ga ik echt wel vervangen en bij aankoop van nieuwe spullen zal ik zeker geen plastiek meer kopen. Isabelle van Boston Baby! plaatst een blog over hoe zij haar keuken plastiek vrij maakte!

Meer info over hormoonverstoorders en plastiek in je keuken: https://www.goedgezind.be/dossiers/hormoonverstoorders/veilig-in-de-keuken-vermijd-schadelijke-stoffen/

Eco-vriendelijk koken – eten

Wat is nu echt gezond én ecologisch eten? Ik ben er al wel even over aan het nadenken. Als je volledig vegan en biologisch eet, is dat natuurlijk het beste voor onze planeet, maar in onze dagdagelijkse drukte merk ik dat dit toch niet altijd haalbaar is en dat je soms ook echt wel eens een stukje vlees of vis wil eten of wat kaas om op een snelle manier de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen.

Ik vond bij Minimalist Dutchie een mooie lijst van etenswaren die altijd ok zijn om in huis te hebben en dagelijkse te eten, alsook een opsomming van etenswaren die je best ook al wel eens kan eten naargelang je persoonlijke keuze: https://minimalistdutchie.com/2019/01/12/gezond-eten/

Ik kon me zeker vinden in deze lijst. Wil je meer lezen over hoe je af en toe veganistisch kan koken, lees dan zeker eens de reeks ‘mijn man eet veganistisch maar hij weet het niet’ op de blog van Isabelle. We zullen later deze maand zeker ook een aantal toffe recepten delen en dieper ingaan op duurzaam winkelen en koken. Hierover zal Steven Vervaecke van SV Creative ons meer informatie verschaffen, en ikzelf zal mijn ervaringen delen met verpakkingsvrij winkelen.

Afval reductie

Een van de belangrijkste thema’s in meer duurzaam leven is zeker ook het verminderen van onze afvalberg. De gemiddelde Vlaming produceert gemiddeld zo’n 150 kg restafval per jaar. Er zijn tal van manieren om als gezin minder afval te produceren. Sommige zaken zijn zeer verregaand, maar als je op een haalbare manier minder afval wil hebben, heb ik zeker al wat ervaring. Wij gingen namelijk op 3 maanden tijd van 1 vuilzak per week voor 4 personen naar 1 vuilzak per 2 weken voor 4 personen, dat is dus de helft afval minder per week. De grootste verandering daarbij was voor ons het plastiek arm proberen winkelen, maar er zijn nog andere tips die ik kan delen, daarover komt er de komende maand zeker ook een blog! Ook op vlak van het weggooien van eten kan er nog wat verbeteren. Lees zeker de gastblog van Isabelle met een aantal concrete tips over hoe je minder eten kan verspillen of weggooien.

Balans

Eigenlijk komt het altijd op hetzelfde neer: gebruik je verstand en zoek een balans waar jij je goed bij voelt. Het feit dat je over die dingen nadenkt doet al heel wat aan bewustwording. Je zal op 6 maanden tijd niet plots naar een ecopositief leven kunnen evolueren als je drastische aanpassingen niet ziet zitten. Maar je kan echt al wel veel bereiken door je gezond verstand te gebruiken en door kleine aanpassingen te doen in je dagelijkse huishouden.

Gedragsveranderingen komen natuurlijk niet zomaar. Eerst en vooral moet je echt weten waar je naartoe wil en welke stappen je wil ondernemen. Daarna kan je stapje per stapje verandering uitproberen en oefenen en zien hoever het je brengt. Kleine veranderingen raken sowieso sneller ingeburgerd in je dagelijkse routine zonder dat je echt grote aanpassingen merkt. Door veel kleine stapjes na elkaar te nemen evolueer je op korte tijd naar grote veranderingen zonder dat het echt opvalt. Als ik zie hoe wij in ons gezin geëvolueerd zijn op een half jaar tijd, en hoe ik iedereen in dat verhaal heb meegekregen, zonder echt het gevoel te hebben dat we hebben moeten inboeten aan luxe, weet ik dat het kan!

Leren uit elkaars ervaringen en tips is de beste leerschool! Wat doen jullie al aan duurzaam leven en ecologische vooruitgang?3 reacties op ‘De ecologische keuken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.