Eco-lifestyle – mama Carine: is het wel zo zinvol dat die klimaatspijbelaars wekelijks op straat komen?

Een duurzaam leven klinkt mooi, we kennen allemaal de voor- en nadelen van consumeren, afval produceren en een grote voetafdruk. Maar de weg ernaar toe lijkt niet altijd simpel. Daarom laat ik in deze reeks een aantal bloggers aan het woord over hun, soms hobbelige weg, naar een meer duurzaam bestaan. Vandaag reikt mama Carine de hand aan de klimaatspijbelaars en alle andere kinderen op deze planeet. Volg Carine onder de naam Cambes op www.ikbenzwanger.com en op www.kindjeklein.nl.

Klimaat kopzorgen

“Klimaatspijbelaars op 14 maart weer naar het Malieveld” lees ik in de NOS app. Eerder deze maand protesteerde de Nederlandse jeugd al tegen de politiek die te weinig doet in hun ogen om de klimaatverandering tegen te houden. En afgelopen week mochten ze zelfs op gesprek bij de Minister President Mark Rutte, maar het gaf hen niet de hoop die ze zochten. En dus trekken ze er volgende maand weer op uit. Er moet toch iets veranderen?

De naam klimaat spijbelaarsklinkt bijna beschuldigend, alsof deze kinderen zelf fout zijn door te gaan demonstreren en een dagje school missen. Dat is natuurlijk de omgekeerde wereld. De politiek moet zich schuldig voelen, omdat ze te weinig actie ondernemen om deze kinderen gerust te stellen dat ze er alles aan doen om hen een gezonde en leefbare wereld na te laten. Als verlate Doe Maargeneratie kan ik niet anders dan aan het liedje ‘De Bom’ denken, waarbij ze zo treffend zingen… 

En als de bom valt
Dan lig ik in mijn nette pak
Diploma`s en mijn checks op zak
Mijn polis en mijn woordenschat
Onder de flatgebouwen van de stad
Naast jou

{klik hier voor de volledige video van Doe Maar- De Bom}
Het klimaat is een tikkende bom. Wat zou een dagje ‘spijbelen’ nu uitmaken? 

Een portie plastic minder a.u.b.

Op het jeugdjournaal klinken echter ook optimistische geluiden van kinderen die thuis allerlei maatregelen nemen om zuinig te zijn op het milieu. Zo vertellen Annemieke en Lucas over hoe ze thuis zo weinig mogelijk energie en water verbruiken, en Tesse vermijdt producten die verpakt zijn in plasticenMinnebaalt van de plastic zakjes om tijdschriften. Het draagt allemaal bij aan de plastic soep in de oceaan wat het leven bedreigd van waterdieren en – planten.

Aandacht voor de aarde

Het zet me aan het denken. Ik werd volwassen in de tijd dat er meer aandacht kwam voor het milieu. Mijn ouders lieten gerust de radio aan wanneer ze weggingen om een klein boodschapje te halen, dat was al snel een no go aan het worden in mijn ogen. “Don’t print unless you really need to” siert ieder mailtje die ik krijg van het werk of universiteit. Earth day was een gezellig avondje bij kaarslicht, maar herinnert je er ook aan hoeveel kunstmatig licht onze planeet aarde te verdragen heeft. De verwarming niet te hoog, trek maar een warme trui aan. En in bad gaan is o zo lekker, maar een korte douche eigenlijk wel beter om water te besparen… Ik reisde al veel met het openbaar vervoer en waar mogelijk pakte ik de fiets. En is het nu echt slechter voor stroomverbruik om je computer tussendoor steeds uit te doen en vervolgens weer opnieuw te moeten opstarten, in plaats van het aan te laten staan? In elk geval gaan de stekkers van de computer met alle toebehoren in een stekkerdoos met een aan- en uitknop.

Op zich is het eigenlijk niet zo moeilijk om wat meer duurzaam te leven. 

Groen opvoeden

‘Weggooien is zonde’ en ‘Wees wijs met water!’ zijn spreuken die ik al op de basisschool leerde  en wat ik mijn zoontje ook zal leren. Broodkorstjes wat Quintin laat liggen (hij is pas twee jaar en heeft nog niet alle kiezen) mag hij aan de vogeltjes voeren in de tuin. Dat was het idee van oma, en Quintin vindt het iedere keer weer erg bijzonder om te doen. Fruit en groente wat overblijft, mag onze Quintin aan onze konijntjes geven. Dat vindt hij altijd erg leuk! Speelgoed wat hij niet meer gebruikt gaan naar de kringloopwinkel of een goed doel waar het vervolgen weer wordt weggeven aan kinderen die er nog met veel plezier mee kunnen spelen. Afval scheiden kan een feestje zijn, het gekletter van het glas als de fles in de glasbak is gegooid, dat is toch lachen! 

Moeten en doen

De telefoonadapter gaat na gebruik uit het stopcontact, dat is wel een dingetje om aan te leren. Zelf begrijp ik eigenlijk niet waarom het zo moeilijk is, maar ik denk omdat het juist zo makkelijk is! Je plugt je telefoon er net zo snel aan. Toch bespaart het niet alleen stroom, maar daarmee bespaar je uiteindelijk ook op je energierekening. De droogtrommel gaat alleen in hoge nood aan, en is al geïntegreerd in de wasmachine. Dat scheelt weer een stekker! Koken op een inductieformuis, want ook gas,… daar moeten we vanaf! Van dat ‘moeten’wordt ik af en toe wel moe. Nadat ik de duurzame visapp ‘de VISwijzer’ van Greenpeace heb geïnstalleerd op mijn smartphone blijkt het toch best een zoektocht te zijn in de supermarkt om de goede tonijn in blik te vinden. Hier heb ik toch helemaal geen tijd voor? Waarom wordt al die vis die niet mag Überhaupt verkocht? 

Om kleren te kopen die duurzaam en biologisch zijn is het eveneens zoeken. Voor vrouwen is er best een aanbod, hoewel nog best prijzig, maar ja, je moet er wat voor over hebben. Voor kinderen is er hier en daar nog wel wat te koop wat het label draagt van biologisch katoen te zijn. Voor mannen is het nog lastig iets te vinden… Hoe dat komt? Na een mailtje naar mijn favoriete duurzame modewebshop http://www.Watmooi.nl blijkt het antwoord simpel:

“Er is te weinig vraag naar, alleen duurzame mode voor vrouwen is in trek.”

Rust, Regelmaat en Reinheid

Voor het opvoeden van je kindje heerst het credo van de drie RRR -> Rust, Regelmaat en Reinheid. Ik denk dat deze regels ook prima toe te passen zijn als het gaat om de zorg voor het milieu en onze planeet. Als je door je woonplaats fietst en je ziet er lege flesjes liggen in de berm, of snoeppapiertjes, dan erger je daar toch rot aan? Of erger nog, lege pakjes sigaretten in de speeltuin! Ik houd Quintin er ver van. De prullenbak staat meestal niet veel verder weg. Kleine moeite toch?

Papa Sydney gaat vaak wandelen met Quintin en onze Dobermann Yara in een nabijgelegen natuurgebied, bos, park of de verder gelegen duinen of het strand. De natuur geeft zoveel terug… Ruimte, frisse lucht, zon of juist schaduw van de bomen. Even weg van de drukte van alledag. Graag zie ik dat Quintin nog lang van deze luxe mag genieten!

Politiek en industrie aan zet

De tijd van praten en plannen maken die vervolgens steeds weer worden bepraat, verlegd en overlegd is voorbij. Daar hebben de jeugdige demonstranten wel gelijk in. Het Nederlandse Poldermodel werkt niet in deze: we moeten geen compromis sluiten, maar knopen doorhakken. Vlees en vis wat niet duurzaam is gewoon niet in de schappen van de supermarkt; bananen en paprika’s hoeven niet in plastic verpakkingen verkocht te worden bij de AH-  die let toch op de kleintjes? Mode uit massaproductie uit de modeen handel nemen. 

Geef kinderen het goede voorbeeld en geen reden tot protest. 

Minister President Mark Rutte had moeten zeggen tegen de ‘Klimaatspijbelaars’ die bij hem op gesprek kwamen in het torentje, iets wat hen vertrouwen geeft en hoop op een goede afloop. Bijvoorbeeld zoals Nick & Simon zingen: “Pak maar m’n hand!”

 ‘Pak maar m’n hand
Stel niet teveel vragen
Je kunt niet als enige de wereld dragen
Pak nou maar m’n hand
Laat mij de weg wijzen
Er is geen probleem als je keer op keer jezelf wilt bewijzen
Maar je kunt het niet alleen…’

Klik hier voor het hele liedje Pak maar mijn hand van Nick & Simon

Over de schrijfster

Mijn naam is Carine en ik ben getrouwd met Sydney. We hebben een zoontje van 2,5 jaar en zijn naam is Quintin. Samen met Dobermann Yara, Poesje Pablo en 2 konijntjes leven we in een klein stadje in de buurt van Arnhem. Eerder deden we veel aan vrijwilligerswerk bijvoorbeeld bij het WNF en het Rode Kruis. Doordat het leven als vader en moeder best druk is hebben we daarvoor niet zoveel tijd meer. Bloggen is een hobby van me en dit doe ik vanaf de zwangerschap van Quintin op www.ikbenzwanger.com onder de naam Cambes en sinds de geboorte van Quintin op www.kindjeklein.nl eveneens met profielnaam CamBes.Ook op ZorgkaartNederland zijn blogs van me te lezen.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.