Steven vertelt over zijn ecologische keuken: wat te eten en vooral waar het te kopen?

Een duurzaam leven klinkt mooi, we kennen allemaal de voor- en nadelen van consumeren, afval produceren en een grote voetafdruk. Maar de weg ernaar toe lijkt niet altijd simpel. In onze eerste rubriek ‘de ecologische keuken’  van de eco-challenge vertelt Steven waar je kan op letten bij het aankopen en verwerken van voedsel. Steven blogt op SV Creative over slow tech en digital detox.


Toen Misses Lee een oproep lanceerde voor een bijdrage in haar project, zei ik direct enthousiast toe. Zij is iemand die al jaren schrijft over bewust ouderschap. Iets dat voor mij enorm relevant wordt nu, en in de verre toekomst. Ze vroeg mij om iets te doen rond ecologie, hoe ik het hele gedachtegoed van in evenwicht zijn met natuur omzet in de praktijk. 

Wie ben ik? Mijn naam is Steven Vervaecke, gelukkig getrouwd met Sofie en binnenkort ons eerste kindje. Als gezin proberen wij ook heel duurzaam te leven. En dat is ons steeds nauwer aan het hart komen te liggen naarmate we ons meer en meer ouder voelen. 

Dus-in evenwicht zijn-wat houdt dat juist in voor mij? Dit heeft duidelijk een heel aantal facetten en het is niet zoiets wat je eventjes kan doen. In mijn ogen is dit een levensstijl die je stukje bij beetje moet implementeren. Een totaal pakket aan vele kleine maatregelen, elke dag opnieuw uitgevoerd. Om zo tot succes te komen. 
Dit is allemaal bekeken vanuit het perspectief van een huurder, dus zeer relevant voor veel mensen.

To eat or not to eat

Over onze etensstijl zelf zijn ook al hele encyclopedieën geschreven. Vegetarisch en veganistisch is allemaal best oké als je het ethisch bekijkt. Zolang je geen vervangproducten zoals vegi-burgers koopt. In mijn ogen is flexitariër zijn beter, met een nadruk op zo vers mogelijk organisch biologisch eten. Sommigen gaan ook reductitariër. Zo min mogelijk vlees en vis is dat. 

Eigenlijk kan je misschien ook eens in deze lijn denken: Als het eten in een fabriek is gemaakt, dan heeft het veel te veel natuurlijke bronnen verbruikt. Dit uit zich in de hoeveelheid verbruikt water, de energie voor licht en machines en dergelijke. Maar ook het transport van alle ingredienten van en naar de fabriek. Het product dat van de fabriek naar importeur/exporteur, distributiecentra naar de winkel en naar jouw koelkast moet. En ga zo maar door. Alles wat snel, gemakkelijk, instant en gebruiksklaar is heeft al een enorme impact op de aarde gehad nog voor jij die plastic verpakking weggooit. 

Tegelijk kan je deze manier van denken ook gebruiken op gezondheidsgebied. De meeste dingen die van een fabriek komen zijn niet zo denderend voor je gezondheid. En dat is vaak een understatement met al die chemicaliën, suiker, bewaarmiddelen en tarwe. Processed foods wordt dit genoemd. 

Allemaal lokaal

‘Qua winkelen voor voedsel’ probeer ik seizoensgebonden verse waren te kopen. Het liefst van Belorta of geproduceerd in België. Als het kan ga ik ook via ‘boerenenburen’ of de zaterdag-markt om nog lokaler eten te kopen.  Dat scheelt een wereld in transportkosten. Hetzelfde met andere goederen, ik probeer zo lokaal mogelijk te kopen in alles. Niet via grote concerns maar kleine winkeltjes. Zo steun je de lokale economie ook nog eens, i.p.v. dat je geld naar belastingparadijzen in het buitenland verdwijnt. 
Afhaalmaaltijden? Enkel als het echt niet anders kan. En dan nog kan ik opteren om zelf snel mijn fiets op te springen en het in de zaak zelf te bestellen. Vaak kan je zelfs ook je eigen containers en bakjes meepakken. 

Vergeet vooral niet het grote plaatje. Studies wijzen uit dat 40% van al het geproduceerd voedsel in de vuilbak verdwijnt nog voor het van het veld in de winkel belandt. En een flink deel van het eten daarvan belandt in de vuilbak nog voor het in onze frigo zit. Dus vermijd dat en probeer rechtstreeks van de boeren te kopen. Je kan ook eten ruilen, delen en zoveel meer. Er zijn leftover fridges in België, brainstorm er maar op los, vele dingen zijn een kwestie van gezond (boeren)verstand.

Onze lokale markt in Mechelen.

Deze blog heeft ook een evenknie, die op mijn eigen boogpagina te lezen is. Een soort van visie die kan helpen om meer bewust en in verbinding te leven. Hiernaast specialiseer ik mij in Slow Tech, digital detox en alles rond electromagnetische straling van gsm’s en dergelijke. Wil je meer weten hierover? Schrijf je dan in op mijn website en kom regelmatig langs!

Steven blog op SV Creative. 


Een reactie op “Steven vertelt over zijn ecologische keuken: wat te eten en vooral waar het te kopen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.