Is verpakkingsvrij winkelen echt zo lastig als het klinkt?

Een duurzaam leven klinkt mooi, we kennen allemaal de voor- en nadelen van consumeren, afval produceren en een grote voetafdruk. Maar de weg ernaar toe lijkt niet altijd simpel. In onze eerste rubriek ‘de ecologische keuken’  van de eco-challenge gaan we dieper in over hoe onze keuken meer plastiek- en afval vrij te maken. Vandaag deel ik mijn ervaring met verpakkingsvrij winkelen!

Ik weet niet meer exact wanneer het mij overviel, maar plots begon ik mij zo te storen aan al die plastiek verpakkingen die overal opdoken. Van plastieken schaaltjes, over plastieken zakjes, tot zelfs individueel verpakte koekjes of groenten in mijn boodschappenkar. Meestal doe ik op zondag weekboodschappen, en op die ene zondag in november vorig jaar, besliste ik dat het echt eens anders moest. Ik wilde echt minder plastiek in huis halen, niet enkel om de afvalberg te verkleinen maar ook omdat plastiek en blik hormoonverstoorders bevatten die ook in ons eten terecht komen.

Analyse van mijn boodschappen

Omdat ik me echt afvroeg wat de pijnpunten waren, besliste ik om die dag na de inkopen en voor het opbergen van alles, mijn boodschappen in te delen in categorieën en eens te kijken waar ik makkelijk veranderingen kon aanbrengen.

Categorie groenten en fruit: geen groenten in plastiek (zoals de aubergine), geen fruit in netjes (zoals de mandarijntjes), geen champignons in bakjes (grote uitdaging!).
Categorie granen, brood en beleg: charcuterie beperken tot een minimum, geen individueel verpakte koekjes meer, geen muesli in zakken.
Categorie zuivel, vlees, vis en peulvruchten: zoveel mogelijk in glas in plaats van blik of plastiek (yoghurt en peulvruchten), maar 1x per week vlees of vis, kaas zelf raspen, geen voorverpakte gerechten.

Ik moet toegeven, die oefening was een eye opener en eerlijk gezegd voelde ik ook wat weerstand. Ik besloot om de dingen rustig aan te veranderen en mild te zijn voor mezelf: ik koop nog steeds individueel verpakte graanrepen, omdat ik weet dat die een gezonde variant zijn, ik koop ook nog altijd champignons als ik in de supermarkt ben, omdat dit voor ons een van de belangrijkste etenswaren geworden zijn nu we veel minder vlees eten, en ik koop nog altijd voorverpakte vlees en vis omdat een verstoog niet altijd voor handen is. Voor de rest probeer ik nu zoveel mogelijk plastiek verpakkingen te mijden:

  1. Yoghurt, olie en peulvruchten koop ik nu altijd in glas, want dat is recycleerbaar. Ik koop sowieso ook nooit water, wij drinken kraanwater en hebben een sodastream.
  2. Geen groenten meer in plastiek, die laat ik nu echt liggen, ik zoek naar een alternatief in bulk (behalve champignons, want die heeft geen enkele supermarkt bulk) –> bulk kopen levert wel grappige taferelen op aan de kassa ‘euhm hoe noemt dit mevrouw? dat is een koolrabi. Ahja en hoe schrijf je dat?’ vooral grappig voor de mensen achter mij aan de kassa … not 😀
  3. Ik koop geen bereide gerechten meer, dus ik kook nu weer terug veel meer vers. Ik geef toe, soms is dat tijdroven, maar ik kook ook vaker in grotere porties nu waardoor we vaak meerdere dagen daarvan kunnen eten.
  4. Ik probeer nu zoveel mogelijk koekjes en muesli zelf te maken. Ik koop wel de ingrediënten (in de verpakkingsvrijer winkel) en mix dan alles zelf. Voordeel is dat je weet wat erin zit (je kan alles ook suikervrij maken), nadeel is dat je er ook weer tijd voor moet maken, maar ondertussen zijn ze wel deel geworden van dagelijkse routines.
  5. Ook boterhambeleg koop ik nu vaak in glas, omdat ik vlees probeer te mijden en groenten- of notenpasta’s heel vaak ook in glas verkocht worden. Enkel kaas koop ik nog gewoon in plastiek verpakking omdat er weinig alternatief is, tenzij je echt naar de verpakkingsvrije winkel gaat.

De verpakkingsvrije winkel

Sinds kort vind je mij dus ook af en toe in de verpakkingsvrije winkel. Ik ga er met de auto naartoe, omdat er enkel eentje in Mechelen is, maar ik probeer het dan te combineren met andere boodschappen of mijn rit naar het werk zodat ik niet teveel moet rondrijden ervoor. Je neemt je eigen potjes mee, weegt die op voorhand, vult die en betaalt enkel de inhoud.

Verpakkingsvrije winkel

Ik koop nu al mijn noten en peulvruchten daar, olijfolie, en de weken dat ik er ben ook mijn groenten en fruit (champignons in bulk!). Ze hebben ook overheerlijk brood en groenteburgers. Ik geraak er niet altijd maar ik probeer het wekelijks te doen. Als het niet lukt (door file of tijdsgebrek) koop ik toch gewoon in de supermarkt een zo goed mogelijk alternatief.

Hoe lastig en duur vind ik het nu?

Om eerlijk te zijn geef ik wel iets meer uit nu aan weekboodschappen dan voorheen. Voordeelverpakkingen zijn geen optie meer, ik koop altijd vers en dus ook gezonder, maar dat betekent vaak ook wel duurder. In de verpakkingsvrije winkel weet je dat alles wat je koopt lokaal is, en dat vind ik een mooi doel om te steunen. Ik zou de supermarkt liever wat meer mijden, maar door voltijds te werken is dat niet altijd simpel. Ik kan ook niet meer zo goed met weekmenu’s werken omdat je niet altijd weet wat er bulk ter beschikking zal zijn. Ik koop dus terug meer dan ik nodig heb (vermoed ik) maar ik kan vaak dingen invriezen of overschotten meenemen naar het werk. Ook hier is het weer balans zoeken tussen wat je wil investeren van budget en tijd voor het doel dat je voor ogen hebt. Het bijkomende voordeel is dus dat ons vuilnis gehalveerd is, en dat spaart ook toch ook weer de kost van een extra vuilzak uit. Verder voel ik ook aan mijn lichaam dat ik gezonder eet, dus dat levert ook weer wat extra op aan energie. Als ik voor mezelf de balans opmaak durf ik eerlijk toegeven dat het in het begin best lastig was om alternatieven te zoeken, maar zoals met alles zit het nu ook weer deels in de routine en weet ik nu ook perfect wat ik waar kan kopen. De voordelen die ik er nu uit haal (gezonder lichaam, minder afval, het plezier van zelf dingen maken) keren de balans voor mij toch telkens weer positief waardoor ik het toch blijf volhouden.

Een plastiekvrije groet,

Misses Lee x


2 reacties op ‘Is verpakkingsvrij winkelen echt zo lastig als het klinkt?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.