Zo maak jij je keuken plastiekvrij! (door Isabelle)

Een duurzaam leven klinkt mooi, we kennen allemaal de voor- en nadelen van consumeren, afval produceren en een grote voetafdruk. Maar de weg ernaar toe lijkt niet altijd simpel. In onze eerste rubriek ‘de ecologische keuken’  van de eco-challenge geeft Isabelle van Boston, Baby! een aantal concrete tips en stappen om je keuken daadwerkelijk plastiek vrij te maken! 


Ik weet niet wanneer de ‘klik’ gemaakt werd, maar ergens halverwege 2018 keek ik met andere ogen naar mijn keuken. Opeens zag ik echt hoeveel plastic wij in ons dagelijks leven hadden, en hoeveel we weggooiden. Nee, we hadden niet meegedaan met ‘Mei Plasticvrij’ maar ik voelde me alsof we zelf ook in een plasticsoep leefden. 

En dat wilde ik graag aanpakken.

Natuurlijk ging dat niet op één dag. Een keuken met minder plastic is een proces. Een proces waar we nog steeds mee bezig zijn. En als je even kritisch kijkt, kan het ook erg overweldigend over komen, want ja, dat plastic is OVERAL: de verpakkingen van je voedsel, de containers waarin je voedsel bewaart, invriest en opwarmt, de drinkbus van je kind, je koffiezetapparaat, de waterkoker, je soeplepel… 

Het gaat ver, heel ver.

Ik ben gestart met het lezen van de vier stappen van de zero-waste-beweging:

Refuse, reduce, re-use, recycle.

Refuse

In de winkel probeer ik zo weinig mogelijk plastic mee te nemen. Dat is niet altijd eenvoudig; sommige groenten kan je echt niet anders kopen. Maar mijn herbruikbare groentezakjes gaan altijd mee, en ik let op de verpakking. Glazen flessen in plaats van plastic (wel irritant hoe weinig er echt beschikbaar is in flessen). Er zijn natuurlijk ook geweldige verpakkingsvrije winkels, maar ik moet toegeven dat ik daar nog niet geraakt ben. 

Lees hier of verpakkingsvrij winkelen echt zo lastig is als het klinkt!

Reduce

Herbruikbare drinkbussen en koffiebekers, recycleerbare rietjes,  koekjes en snoepjes in grote verpakkingen… en als ik nieuw keukenmateriaal koop, zal ik zeker voor een alternatief kiezen. Ik wil niet en masse al mijn plastieken potjes de vuilbak in keilen – dat zou ook weinig ecologisch zijn – maar als er iets vervangen wordt, zal het voor een metalen of glazen exemplaar zijn. 

Re-use

Mijn groottantes wasten plastieken zakjes af. Ik vond dat vroeger echt het toonbeeld van zuinigheid- kinderen van de oorlog. Maar ecologisch was het natuurlijk ook. Het plastiek dat je al hebt, kan je natuurlijk best blijven gebruiken. Of misschien kan het nog iemand anders plezier doen, via een kringloopwinkel of weggeefsite?

Recycle

Ik probeer zoveel mogelijk te recycleren, wat dan toch ons huis in komt gekropen.

Overweldigend? Ik vond dat ook, en nu soms nog. Plastic is echt OVERAL! Maar eens je er wat op let, kan je echt al een verschil maken in de berg plastic die je wekelijks weggooit. 

Als je geen idee hebt waarmee te beginnen: Herbruikbare zakjes vind je ondertussen overal. Zorg dat je er altijd in je auto hebt liggen, dan sta je nooit in de winkel zonder.

Tweede luik: keukenmateriaal. ik ben uitgegaan van de insteek dat plastic ook behoorlijk slecht kan zijn voor onze gezondheid. En dan vooral wanneer plastic in contact komt met (warm) voedsel of drank. (Ik ga hier nu niet verder over uitweiden maar je kan zeker voldoende informatie vinden over het hormoonverstorende karakter van plastics – zelfs de BPA vrije).

Mijn eerste stappen waren dus:

  • Mijn plastic microgolfpotten zijn naar de kringloopwinkel, en ik warm alleen nog eten op in glazen containers
  • Ik heb een roestvrij stalen drinkbus op mijn verlanglijstje voor kerst gezet, en gekregen
  • Mijn koffiezetapparaat – in seallemaal plastic waar heet water doorloopt – is vervangen door een chique french pressin RVS
  • Mijn waterkoker is vervangen door een exemplaar waarbij de kan volledig van glas is
  • Onze snijplanken waren aan vervanging toe, en zijn nu niet meer van plooibaar plastic maar van bamboe

En jij? Klaar om je keuken te deplastificeren?


Over de schrijfster

Isa, mama van een driejarige creatieve krullenbol, van vorig millennium samen met Manlief. Mijn blog heet Bostonbaby.org omdat ik ermee begon toen we voor een jaar naar over de oceaan verhuisden, met een toen 4 maanden oude baby. Jep, dat soort waanzinnige avonturen staan op het programma. Maar nu we opnieuw in België wonen, genieten we des te meer van familie en vrienden! Ik hou van koffie (probeer momenteel af te kicken), dessertjes bakken, gezonde voeding, joggen, yoga, en onze twee poezels. Ik probeer steeds te zoeken naar het positieve, ook als dat niet voor de hand ligt.

Volg Isabelle op Boston, Baby!

Volg Isabelle op Instagram!


Een reactie op “Zo maak jij je keuken plastiekvrij! (door Isabelle)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.