De ecologische badkamer

Ik ben al een tijdje bezig met alle plekjes in huis wat ecologischer en duurzamer te maken en dat wil ik graag met jullie delen. In het eerste thema bespraken we de ecologische keuken, een verhaal van minder plastiek, minder afval en meer plezier! Het tweede thema van de ecochallenge liet even op zich wachten. Maar ik ben er nu toch klaar voor! In de komende weken nemen we de badkamer onder handen.

Minder afval, meer plezier

Ook in de badkamer kan je best wat aan afval reductie gaan doen. Hoeveel shampoo’s en zeepjes zitten er niet in plastic verpakkingen? Ik kies tegenwoordig voor shampoo en conditioner bars van Lush (maar je hebt er zeker ook van andere merken), waar ze ook werken met recycleerbare verpakkingen voor de andere producten zoals dagcrème, mascara, douchegel, …

Hoeveel mensen gebruiken er plastieken wattenstaafjes of wegwerp watjes? Dat moet tot nu toe toch een van mijn beste aankopen zijn geweest voor een ecologischere badkamer: mijn wasbare ontschminkingsdoekjes. Ik heb er met hennep en katoen, heel fijn gevoel aan je gezicht. Ik heb er ook zo’n praktisch waszakje bij gekregen. Ik kan ze wassen op 60° samen met het ondergoed en de handdoeken, en ze mogen ook in de droogkast, lekker handig! Verder heb ik nu ook wattenstaafjes uit bamboe, die vind je tegenwoordig ook gewoon in de supermarkt!

Less is more

Ook in de badkamer gaat deze uitspraak op. Hoe minder hormoonverstoorders en plastieken verpakking er in en rond je verzorgingsproducten hangen, hoe beter. Zo kan je bewust kiezen voor vegan producten of producten zonder parabenen, siliconen en hormoonverstoorders. Steven van SV creative wijdt hier trouwens ook een gastblog aan.

De natuurlijke en zelfgemaakte producten zijn nog altijd het beste, maar net zoals ik heeft niet iedereen tijd om alles zelf te maken. Daarom kies ik tegenwoordig vaak voor lokale producten waarvan ik weet dat wat erin zit zeker natuurlijk is. Zo ontdekte ik het Belgische merk Enfleur, waarover ik snel een review publiceer. Toch wil ik jullie in dit thema niet onthouden van een paar DIY voor de badkamer. Daarom zal Karen ons met wat recepten verblijden, oa. voor een deodorant, een scrub en een douchegel!

Van willen naar kunnen

Ik ben er nu toch al ongeveer een jaar mee bezig en nog altijd heb ik het gevoel dat er veel plastiek en rommel in ons huis sluipt. Gedragsveranderingen komen natuurlijk niet zomaar. Eerst en vooral moet je echt weten waar je naartoe wil en welke stappen je wil ondernemen. Daarna kan je stapje per stapje verandering uitproberen en oefenen en zien hoever het je brengt. Kleine veranderingen raken sowieso sneller ingeburgerd in je dagelijkse routine zonder dat je echt grote aanpassingen merkt. Door veel kleine stapjes na elkaar te nemen evolueer je op korte tijd naar grote veranderingen zonder dat het echt opvalt. Als ik zie hoe wij in ons gezin geëvolueerd zijn op dat jaar tijd, en hoe ik iedereen in dat verhaal heb meegekregen, zonder echt het gevoel te hebben dat we hebben moeten inboeten aan luxe, weet ik dat het kan!

Leren uit elkaars ervaringen en tips is de beste leerschool! Wat doen jullie al aan duurzaam leven en ecologische vooruitgang? #ecochallengetribe


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.