Steven vertelt waarom hij toxines en fluor uit zijn badkamer bande

Een duurzaam leven klinkt mooi, we kennen allemaal de voor- en nadelen van consumeren, afval produceren en een grote voetafdruk. Maar de weg ernaar toe lijkt niet altijd simpel. In onze tweede rubriek ‘de ecologische badkamer’  van de eco-challenge vertelt Steven waar je kan op letten bij het aankopen van badkamerproducten, als je ze niet zelf wil of kan maken. Steven blogt op SV Creative over slow tech en digital detox.

Toen ik van Misses Lee de vraag kreeg om over de ecologische badkamer te spreken, had ik niet onmiddellijk een invalshoek hiervoor. Oorspronkelijk zou ik hier in plaats daarvan een andere blog over insturen, omdat ik deze al had klaarliggen. Maar ik kreeg een lumineus idee in de auto op terugweg naar huis. Mijn algemene blogfocus ligt op gezondheid. Maar waarom zou je dat niet kunnen combineren met ecologie?

Toxines bannen

Als je kijkt naar de verschillende aspecten van ecologie, dan heb je heel veel overlap met gezond leven en gezondheid, zoals onder andere het vermijden van toxines en het beperken van consumptie. Anders verwoord kan je dat laatste ook noemen: “gebruik enkel wat je nodig hebt”. Oke, hoor ik je zeggen, hoe pak jij dat aan? Buiten de klassiekers zoals een douche ipv een bad, en je kraan niet laten lopen. De voornaamste producten die de aarde belasten en tevens je lichaam zijn de douchegels, shampoo’s en conditioners. En een reeks andere exotische badkamerproducten.

Deze bevatten een hele hoop artificiële en chemische substanties waaronder parabenen, kunstmatige kleurstoffen, siliconen en zelfs een component die gebruikt wordt in de motor van voertuigen. Omdat dit goed schuimt. Je moet het zo bekijken, je huid is het grootste orgaan van je lichaam. En je huid ademt in 2 richtingen. Wat wil zeggen dat substanties van buiten naar binnen kunnen en omgekeerd (zweet). Waarom zou je dan siliconen en parabenen in je orgaan willen hebben? Waar dit vervolgens wordt overgedragen naar andere organen en zodoende je lichaam rondreist. Gelukkig zijn er een hele hoop organische, biologische en natuurlijke alternatieven. Shampoo’s op basis van (olijf-/arachide-) olie en kokosolie zijn veelvuldig te vinden in winkels zoals Bioplanet en Holland&Barret.<

Persoonlijk heb ik gekozen voor Weleda en Petal Flower. Dit zijn 2 merken die geen kunstmatige stoffen bevatten en hun ingrediënten halen uit biologische landbouw. Het prijskaartje moet je er helaas wel bij nemen. Waar je een gewone Pantène voor 4-6 euro scoort, is dit in het biovak vaak rond de 10 euro

To poo or not to poo?

Een tweede methode die ik hanteer is Low-Poo.  Er is een wereldwijde beweging van low-poo en no-poo mensen die de laatste jaren heel fel aan het opkomen is. Low-poo en no-poo hebben allereerst als doel om de toxines terug te dringen en om de beschermende laag op je hoofdhuid intact te laten. Hier heb je zoals je al zag, 2 varianten van. Weinig of met grotere intervallen shampoo gebruiken, of helemaal geen. Dit vang je dan weer op door je haar met water of een DIY mengsel te wassen. En het klopt wat ze zeggen, mijn haar voelt effectief veel beter aan én ik heb bijna geen last meer van roos.  Het bewustzijn rond shampoo toxines is ook zodanig toegenomen dat grote merken zich nu gedwongen zien om no-XYZ varianten uit te brengen.

Over het gebruik van fluor

Voor tandpasta kan je min of meer dezelfde logica volgen. Alleen is hier fluoride de grootste boosdoener ipv parabenen. Velen zullen het niet geloven maar Fluoride is giftig: volgens wetenschappelijke studies veroorzaakt het een reeks schadelijke problemen bij kinderen en jongvolwassenen, waaronder een daling van het IQ en beperkte hersenontwikkeling. Maar niets garandeert dat volwassenen hiertegen bestand zijn, hiervoor zijn nog meer studies nodig. De wetenschappelijke studies die tot nu toe gebeurden kan je hier raadplegen
Fluoride zit trouwens in nagenoeg alle bekende tandpasta merken. Kijk er maar eens de ingrediënten op na. Er is een tandpasta merk voor kinderen dat ‘Fluor’ heet. Loop er aub met een grote boog omheen. Wat is dan wel veilig, hiervoor moet je wederom naar de Bioplanet of Holland&Barret lopen. Een merk dat ik persoonlijk gebruik is Urtekram of Dr Haushka. Maar ga vooral zelf op onderzoek uit, en probeer verschillende.

Een ander en zeer belangrijk nadeel van Fluor(ide) dat ik terug vond, is dat het zich versterkt in combinatie met Aluminium. Dat zit voornamelijk in deodoranten. Ook nestelt het zich graag in je pijnappelklier en de hypothalmus. Deze klier bevindt zich in het midden van je hersenen op de verbinding tussen je linker- en rechterhersenhelft. Deze 2 klieren zitten ook rechtstreeks verbonden met de oogzenuw. De Pijnappel klier is een klein kliertje met een hoop zenuwcellen dat een reservoirtje met vloeistof bevat. Aan de binnenkant zitten ook structuren die nagenoeg  identiek of zeer nauw verwant zijn aan de staafjes en kegeltjes in je oog. Je kan het dus letterlijk beschouwen als een oog. Gezien in dwarsdoorsnede bevind het zich ook ter hoogte van je voorhoofd tussen de ogen (hmm zouden de oosterse godsdiensten dit bedoelen met je derde oog?).

De pijnappelklier is verantwoordelijk voor de productie van Melatonine, DMT en dus regelt het je slaap en cycadian rythm (je dag en nacht ritme).

Wat doet een groot aantal fluoride dan met deze klier? Het trekt calcium aan en verkalkt je klier, waardoor die steeds minder en minder goed werkt. En op den duur een klein blokje kalk wordt. Gelukkig kan dit omgedraaid worden mits een aangepaste voeding en het elimineren van toxines. Het internet staat vol met goede info hierrond. Miek Maes heeft onlangs nog een goede detox smoothie online gezet.

Dit in combinatie met het hele blauwe licht-verhaal kan het je pijnappelklier dus helemaal lam leggen. Bye sleep, bye mentale gezondheid. Maar het hoeft dus niet permanent te zijn. 

Daarom mijd ik zo veel mogelijk toxines in mijn badkamer-routine. Omdat je huid en lichaam van verschillende kanten onder “aanval” staat van slechte stofjes. En dit gaat dus ook arm in arm met ecologie omdat dit universeel slechte stoffen zijn. En ook andere chemicaliën zijn niet zo lief voor onze geliefde blauwe bol. Die moeten we toch zoveel mogelijk verzorgen en in goede gezondheid houden. 
Wil je hier meer over lezen of over gezond leven in het algemeen. Volg mij dan op mijn blog.

#ecochallengetribe


Steven blog op SV Creative.

2 reacties op ‘Steven vertelt waarom hij toxines en fluor uit zijn badkamer bande

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.