Review producten Enfleur: natuurlijk en Belgisch

Ik ben al een tijdje op zoek naar manieren om mijn badkamer meer ecologisch te maken. Naast mijn reis in afvalreductie en ecologie, ben ik ook op zoek gegaan naar meer natuurlijke producten. De belangrijkste reden is dat veel stoffen die in verzorgingsproducten zitten te chemisch zijn of hormoonverstorend, en het is nog niet helemaal duidelijk wat daar de langstermijn effecten van zijn op zowel ons lichaam als het milieu. Daarom mocht ik van Blabloom de producten van Enfleur te testen.

Wat is er zo speciaal aan Enfleur?

Ik ontdekte een tijdje geleden het bestaan van de producten van het Oost-Vlaamse bedrijf Enfleur Pure & Natural. Enfleur is een laboratorium waar Marleen Maras ecologische producten voor natuurlijke huidverzorging ontwikkelt en artisanaal produceert. Marleen, een wetenschappelijk onderzoekster, richtte Enfleur in 2014 op uit onvrede met de synthetische, ongezonde ingrediënten in veel cosmetica. Daarom werkt Enfleur met natuurlijke grondstoffen. Ik was dus wel heel erg benieuwd naar de ingrediënten van Enfleur en de werking ervan.

Zo natuurlijk als ze beweren?

Ik testte de dag- en nachtcrème, balancing tonic en reinigingsgel van Enfleur voor normale tot gemengde huid. Op de website van Blabloom kan je de ingrediëntenlijst raadplegen van alle producten. Ik check deze lijst altijd af met een vaste checklist om te kijken of de ingrediënten veilig zijn.

Enkel bij de dag- en nachtcrème merkte ik op dat er een hormoonverstoorder (sodium benzoate) aanwezig was in de ingrediëntenlijst. Volgens de meest recente wetenschappelijke publicaties is het ingrediënt sodium benzoate in orde. Een samenvatting van het onderzoek kan je hier terugvinden: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29243541

Conclusie: de ingrediëntenlijst is heel natuurlijk!

Maar ook effectief?

Ik gebruikte ze in mijn dagelijkse avond- en ochtendroutine samen met mijn eigen make up. De producten hadden een aangename structuur en kwamen makkelijk uit de verpakking. Mijn huid reageerde over het algemeen heel goed op de producten: na een week voelde mijn huid soepeler en zachter aan. Ook mijn make up bleef goed zitten met de dagcrème als basis. De reinigingsgel voelde zeer aangenaam maar was bij mij niet altijd voldoende om oogmake-up te verwijderen. In combinatie met de balancing tonic lukte het wel.

Conclusie: de producten helpen goed om je huid te balanceren!

Gebruiksgemak

Alle producten zitten in een plastieken verpakking. Dat is enigszins jammer voor ecologische producten.

De dagcrème heeft een handig doseerpompje. Een kleine erwt is ruim voldoende voor het hele gelaat. Als je teveel gebruikt wordt het al snel vettig; een kleine hoeveelheid daarentegen trekt goed in het gelaat.

De balancing tonic zit in een grote bus met een kleine opening. deze doseert niet altijd handig: mijn wasbaar wettenschijfje drijft soms over 🙂 maar als je voorzicht genoeg bent, lukt het meestal wel.

Ook de cleansing gel heeft een handige doseerpomp. Deze is makkelijk aan te brengen op een vochtig doekje en schuimt ook een beetje (maar zeker niet teveel) als je je gezicht reinigt.

Conclusie: de producten met doseerpomp zijn handig in gebruik; 
alleen de plastieken verpakking stoort mij wel een beetje.

Prijs

De producten zijn niet zo goedkoop: je betaalt bij Blabloom bijvoorbeeld 42 euro voor een flacon dag- en nachtcrème (50ml). Gezien de kleine hoeveelheid die je dagelijks nodig hebt, kom je daar wel geruime tijd mee toe. Voor mij is het product de prijs dan ook waard.

Conclusie

Over het algemeen ben ik zeer tevreden over de werking van de producten van Enfleur. Ik vind het heel fijn om een Belgisch en natuurlijk merk te mogen ontdekken. Ik vind het enkel spijtig dat ze zoveel plastieken verpakkingen gebruiken.

Pluspunten: heel makkelijk aan te brengen, voelt heel aangenaam, makkelijke dosering, goede basis voor make up, natuurlijk product

Minpunten: Plastiek verpakking, aanwezigheid van sodium benzoate in de dagcrème (hormoonverstoorder) al blijkt dat het ingrediënt in orde is voor menselijk gebruik.

Welke verzorgingsproducten staan er in jullie kast? Kenden jullie Enfleur al?

Disclaimer: ik schreef de review in opdracht van Blabloom, van wie ik de producten mocht testen. De review weerspiegelt mijn persoonlijke en eerlijke ervaring met de producten.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.