Hoe je kleuters hun angst kan helpen verwerken door spel

“Kom beer, ga je mee naar Frozen kijken? Van Anna en Elsa, dat vind je heel mooi. Maar als je bang bent beer, kom dan maar op mijn schoot. We zullen ook je koptelefoon meenemen want dat is daar veel lawaai.”

Want spannend was het allemaal wel voor onze drie jarige, voor het eerst naar cinema met mama en zus. Ze wilde zo graag mee naar Anna en Elsa gaan kijken. Je zag het enthousiasme meteen toen ik het voorstelde. Maar al snel maakte die grote fonkelende ogen plaats voor iets wat op bedruktheid leek.

“Vind je het spannend?” “Ja”

“Ik denk dat beer het ook spannend vindt” “Ja!”

En toen volgde een woordenwaterval vol benoemingen van gevoelens bij beer en oplossingen om beer te overtuigen toch mee te gaan. Voor het lawaai konden we een hoofdtelefoon meenemen, voor de spannende momenten in de film was er een warme schoot en voor angst in het donker was er de lekker warme hand om in te knijpen. Of hoe een kleuter door middel van projectie en spel iets doet met haar angst. Beer zag het plots helemaal zitten, met zijn eigen hoofdtelefoon, en onze kleuter nam gewoon haar mama mee. Ik vertelde haar wat er allemaal zou gebeuren: het licht gaat uit, de film start, als het te luid is kan je je hoofdtelefoon opzetten, als het te spannend is kom je lekker bij mij zitten. Alle oplossingen die ze zelf bedacht had, werden werkelijkheid. Halverwege de film ging de hoofdtelefoon af want dan kon ze beter luisteren en na elk spannend moment klom ze terug op haar eigen stoel, met beer naast haar.

Beer werd symbool voor de angst die een plaatsje kreeg bij haar in de cinemazaal. De angst ging gewoon lekker mee naar de film. En toen ik aan het einde van de film vroeg of het goed was geweest …

“Beer vond Anna en Elsa heel mooi. En ik ook”.


Een reactie op “Hoe je kleuters hun angst kan helpen verwerken door spel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.