Open brief aan Wilfried Vandaele n.a.v. de kritiek die geuit werd op de tegenstem van Sahim El Kaouakibi

Beste meneer Vandaele

Naar aanleiding van uw uitspraak op de stemming in het parlement over de praktijktesten, wil ik graag een en ander duidelijk maken vanuit een Vlaamse huiskamer.

Het gaat om deze uitspraak die eerder vandaag in de media verscheen:

“Open VLD moet hier een oplossing voor vinden. In de politiek geldt, net zoals in een bedrijf of een gezin, dat je je mening mag geven zoveel je wil, maar eens de beslissing is genomen, dan moet je je daarbij neerleggen. Als iedereen zijn diepste zielenroerselen laat primeren, dan functioneert dit parlement niet meer. Politiek is een teamspel.”

U maakt in uw uitspraak een vergelijking tussen wat er in de politiek gebeurt en wat er binnen een gezin gebeurt. U reffereert daarbij naar teamspel. Ik voel mij hierdoor aangesproken. “Je mag je mening geven zoveel je wil”, zegt u en dat vind ik fijn. In een land waar vrije meningsuiting een belangrijke waarde is, verwacht ik uiteraard niet anders. Maar wat u daarna zegt ontstemt mij een beetje. “Eens een beslissing genomen is, dan moet je je daarbij neerleggen”. Wel ik kan u zeggen, in mijn gezin geldt die regel niet. In mijn gezin is de waarde ‘zelfbeschikking’ minstens even belangrijk. Om niet te zeggen, de basis van ons functioneren en de vrije menignsuiting. Die zelfbeschikking zorgt ervoor dat de leden van mijn gezin zelf kunnen beslissen of ze akkoord gaan of niet en wat ze als argumenten meenemen in die beslissing. Soms beslissen ze om zich neer te leggen bij de meerderheid en gaan ze de strijd niet verder aan. Dat is mooi om dat wederzijds respect te zien, maar dat is voor mij slechts een deel van het teamspel. Soms is de innerlijke strijd en het gevoel van onmacht en oneerlijkheid zo groot dat ze het toch opnemen voor zichzelf of voor elkaar. Dan leggen ze zich niet zomaar neer bij de beslissing van de meerderheid en dan vechten ze, welliswaar op een respectvolle manier, voor dat wat henzelf dierbaar is. En dan is het aan de rest van het gezin om dat te respecteren en te luisteren, en aan de persoon in kwestie om de gevolgen te dragen. Ook dat is teamspel.

Ik leg het u graag wat beter uit. Ten eerste is in mijn ogen altijd ok om op een belsissing terug te komen, als je zelf bereid bent de gevolgen te dragen. Dat heet de natuurlijke consequentie van de zelfbeschikking. In onze maatschappij wordt aan veel zogenaamd gewenst of ongewenst gedrag strikte voorwaarden gesteld door de wet. Mensen leren daarmee te conformeren, maar ze leren daarmee geen rekening houden met elkaar. In mijn ogen zijn regels en grenzen de belangrijkste tool in teamspel, maar de basis blijft zelfbeschikking. Want leren van natuurlijke consequenties levert de beste leer- en groeiresultaten op. Je leert een goede balans te zoeken tussen de belangen van jezelf en van anderen, je leert prioriteiten te stellen en vooral je leert dat mensen fouten mogen maken en mogen opkomen voor dat wat zij geloven dat goed is. Dat is teamspel. Ten tweede zijn er talloze voorbeelden uit de geschiedenis die ons vertellen dat vechten voor dat waar je in gelooft ons als mens heeft doen groeien. Mensen die hun eigenbelangen opzij durven zetten om te vechten voor hun medemens, voor àl hun medemensen, dat is wat mij betreft de hoogtste vorm van vrije meningsuiting. En ook dat is teamspel.

Beste meneer Vandaele, ik ben blij dat u uw mening vrijuit deelt in de media. Dat doet me beseffen dat we in alle respect moeten blijven de discussie aangaan, en dat doet me ook beseffen dat ik wil opkomen voor een politica die een mening blijft verdedigen om het volk te vertegenwoordigen en niet de partijbelangen. Dat is voor mij de basis van democratie.

Vriendelijke groeten 

Kathleen Leemans


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.